Update

Straling Fukushima bereikt piek in 'race tegen de klok'

FUKUSHIMA - De radioactieve straling vlakbij de Japanse kerncentrale Fukushima I heeft vrijdagochtend een nieuwe piek bereikt. De straling bereikte een niveau van twintig millisieverts per uur, meldden Amerikaanse media vandaag.

Het ontplofte reactorgebouw, gefotografeerd vanuit een helikopter. Beeld ap

Dat is duizend keer meer dan een röntgenapparaat. Een normaal stralingsniveau is bovendien slechts 3 millisieverts per jaar. Bij drie van de reactoren van de kerncentrale stijgt witte, radioactieve rook op. Dat kan duiden op een nieuwe explosie.

De Japanse baas van de IAEA - de atoomenergiecommissie van de Verenigde Naties - Yukiya Amano noemde de situatie in zijn vaderland 'een race tegen de klok'. Hij benadrukte zijn zorgen over de extreme ernst van het ongeluk in Fukushima. Amano deed zijn uitspraken nadat in Tokio was geland om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de voortgang van de strijd tegen de radioactieve elementen.

Beton
Ondertussen blijven medewerkers van de centrale proberen om de reactoren en de staven te koelen. Pogingen om vanuit helikopters zeewater over de reactoren uit te storten zijn weer opgegeven. Vrijdagochtend werden de problematische reactoren vanaf de grond besproeid door bluswagens.

Maar de eigenaar van de centrale heeft gezegd het volstorten met beton van de reactoren ook een optie is. Dat zou wellicht de enige manier zijn om een catastrofaal radioactief lek te voorkomen. Die methode werd uiteindelijk ook in Tsjernobyl gebruikt.

De Japanse autoriteiten hebben Amerika gevraagd om te helpen bij het stabiliseren van de centrale van Fukushima.

Bassins
Ook wordt nog geprobeerd om een elektriciteitskabel aan te sluiten bij reactoren 1 en 2. Die zou de stroom moeten leveren voor de pompen, waardoor het oorspronkelijk koelingssysteem weer - gedeeltelijk - kan werken. Prioriteit blijft vooralsnog water te krijgen in de bassins waarin de radioactieve staven liggen. In het koelbad voor gebruikte splijtstofstaven in zeker één reactor staat te weinig water, waardoor de staven dreigen droog te koken. Als de staven oververhit raken, verspreiden ze meer straling.

Volgens de directeur van de Amerikaanse kernenergiecommissie Gregory Jaczko zou ook het koelingsbassin van reactor 4 droog hebben kunnen komen te staan. Volgens hem kan het nog weken duren voordat alle reactoren voldoende gekoeld zijn.

Vliegtuigen
Ook vliegtuigen die vanaf Tokio naar de Verenigde Staten vliegen, komen inmiddels in aanraking met de vrijgekomen straling. Bij een aantal vluchten werd bij aankomst een verhoogde straling waargenomen. De autoriteiten in de VS zijn daardoor scherper gaan letten op radioactiviteit bij binnenkomende vluchten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de straling vooral lokaal waarneembaar en vormt die geen gevaar voor bijvoorbeeld Tokio. Toch blijven miljoenen inwoners van de Japanse hoofdstad uit voorzorg binnen. De wind staat relatief gunstig. De radioactieve wolk wordt richting Stille Oceaan geblazen.

Minuut stilte
In Japan is vandaag om 06.46 uur (onze tijd) een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de duizenden slachtoffers van de aardbeving en tsunami precies een week geleden. Volgens de politie in Japan zijn er al meer dan 6500 dodelijke slachtoffers geteld, en worden nog zo'n 10.000 mensen vermist.

De Japanse tv liet beelden zien van bejaarde overlevenden van de ramp die hun hoofd bogen en emotioneel werden.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Beeld afp
Beeld ap
Fukushima Beeld reuters
Beeld ap
Beeld reuters
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden