Stralend naar de meerkampfinale

Of haar oud-trainer Edwin Haasbroek maar even zijn fotocamera wilde richten op het gigantische scorebord van het Sportpaleis? Daar stond op de vijfde plaats de naam van Noël van Klaveren. Het was het vereeuwigen waard, vonden Van Klaveren en haar huidige coaches Wolther Kooistra en Claudia Werkhoven.

ANTWERPEN - Later op de lange woensdag in Antwerpen zakte Van Klaveren, de vicekampioen van Europa op sprong, uit de topvijf. Ze zal vrijdagavond de WK-finale van de meerkamp betreden als de nummer twaalf uit de voorronde.

Haar trainster Werkhoven zal daar niet bij zijn. Echtgenoot Wolther doet het oppeppende en dan weer sussende werk in de ring, met soms wel drie toegangspassen om de nek. Werkhoven: 'Ik heb geen kaartjes voor de meerkampfinale. En het is uitverkocht. Ik zal proberen te regelen dat ik finale toch kan bijwonen.'

Werkhoven coacht met haar man Wolther Kooistra de nieuwe parel van het Nederlandse vrouwenturnen. Dat was na jaren van ophef over kwalijke trainerspraktijken wel toe aan een pittige kwaliteitsinjectie. Werkhoven is een fanatieke Amsterdamse gymlerares, die bij haar club Turnz juist veel oog heeft voor de ontwikkeling van de mens achter het talent. Haar echtgenoot staat ook zo in de wereld.

Het verleden met bullebakken als Gerrit Beltman en Frank Louter laten de twee echtelieden het liefst ver achter zich. Ze vragen zelfs aan collega's om het boek Onvrije Oefening van de ex-turnsters Stasja Köhler en Simone Heitinga van voor tot achter te lezen. Verplichte kost noemden zij het bij de presentatie dit voorjaar.

Van hun pupil Noël van Klaveren staat vast dat zij geniet van haar voortvarende ontwikkeling. De jury vindt haar meer dan leuk, want ze straalt van oor tot oor, van kruin tot zool. Ze heeft lachkuiltjes gebeiteld in de wangen.

De Alphense van 17 beweegt uitermate fraai. Ze is als een kruising tussen een Roemeense hogeschoolturnster en een Russische Bolshoi-ballerina. Ze heeft de X-factor, zegt Kooistra. Ook Werkhoven kan vertederd naar haar pupil kijken. De schoonheid van bewegen ontroert haar.

Werkhoven heeft de choreografie voor Van Klaveren geschreven. Met name op het onderdeel vloer imponeerde zij woensdagmiddag. De muziek leek geheel bij de oefening te passen. Ze was bij het vierde onderdeel van de vierkamp ook echt 'los'. De zenuwen had ze bij toestel één, haar favoriete paardsprong, achter zich gelaten.

Daar was ze te gretig geweest, dat wist ze zelf wel. Werkhoven: 'Bij de warming-up in de trainingshal kreeg Noël een spontaan applaus, omdat ze haar beide sprongen perfect landde, de Joertsjenko en de Tsukahara. Ik denk dat ze overgeconcentreerd was om die landingen ook in de grote zaal te laten zien. Ze deed twee stappen op de 'Tsuki', dat was niet nodig geweest. Ze wilde te graag.'

De turnster van 1.57 meter wist dat ze haar gedroomde sprongfinale bij de WK niet zou gaan halen. Ze werd toegesproken door Kooistra. 'Er zijn nog drie toestellen om dit goed te maken.'

Ze scoorde vervolgens een persoonlijk puntenrecord (54,999) en kon haar geluk niet op, toen ze haar naam op het grote scorebord zag staan. Nergens kunnen sportvrouwen zo snel doorbreken naar de internationale top.

In 2011 verliet Van Klaveren haar club DOS in Alphen aan den Rijn en trainer Haasbroek, een breedgeschouderde brandweerman, om in Amsterdam haar geluk te beproeven. Ze viel er in de veilige handen van Werkhoven en Kooistra.

Die houden in Geuzenveld met veel inspanning een turncentrum in leven, dat 1,5 ton per jaar kost. Turnz valt buiten de begroting van de Nederlandse bond. Mogelijk wordt de club tot TOC, talentopleidingscentrum, uitgeroepen. Claudia Werkhoven had woensdag maar één zorg. 'Als Noël maar heel blijft.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden