Straks was ik de laatste met van die slome euro's op de bank

  

Bert Wagendorp
null Beeld
Beeld

Bij Langs de Lijn En Omstreken op Radio 1 ging het dinsdagavond over bitcoins. Tot dusver was de hype rond die cryptomunt een beetje aan me voorbijgegaan, maar nu voelde ik toch iets van bitcoinkoorts opkomen. Zelfs Renze Klamer had bitcoins, zei hij. Dat kon twee dingen betekenen: of de crash naderde nu zelfs EO-presentatoren zich erop hadden geworpen, of de vraag groeide zo onstuimig dat de waarde van de munt door het plafond zou gaan.

De 'trendwatcher' Vincent Everts zat ook in de studio. Hij had dinsdag de 'crypto investment summit' in Ede georganiseerd en vertelde dat een jongen van 14 honderd euro in een cryptomunt had geïnvesteerd en 3 ton had verdiend. (Helaas was hij zijn code kwijtgeraakt en dus ook het geld.) Everts had zelf eenderde van zijn spaargeld in bitcoins gestoken. Dat die live in de uitzending aan een duikvlucht begon, leek hem niet te deren.

In de Volkskrant stond maandag een verhaal over de bitcoinfabriek van Berry van Mourik. Die was met duizend bitcoin-mijnapparaten bezig bitcoins te delven. Van dat delven van bitcoins begreep ik weinig, het kwam erop neer dat je wiskundige raadsels moest oplossen en als beloning een stukje bitcoin ontving. Maar goed, je hoefde niet alles te begrijpen om toch woest binnen te lopen. Volgens sommigen waren bitcoins het nieuwe goud, volgens anderen was sprake van een nieuwe tulpenmanie en kon je wachten op de klap. De Tweede Kamer wilde een hoorzitting, want goklustige huishoudens dreigden finaal ontwricht te raken als het fout ging. 'Bezint eer ge begint', zei minister van Financiën Wopke Hoekstra.

In de radiostudio zat ook de internetexpert Jaap Henk Hoepman. Hij vertelde dat als de bitcoin een land was, hij wat energieverbruik betreft mondiaal op de 61ste plaats zou staan. Het delven vreet energie. Hoepman had weinig vertrouwen in de bitcoin.

Maar woensdagmiddag was bij mij de koorts zover opgelopen dat ik besloot dat langer wachten onverantwoord was. Straks waren Jaap Henk Hoepman en ik de laatsten met van die slome euro's op de bank, terwijl om ons heen iedereen mooi weer speelde met zijn bitcoinfortuin. Hij kon wel 2 ton waard worden, las ik.

Ik ging naar een site waar je de munten kon kopen - de bitcoin is allang niet meer de enige cryptocurrency. Bij het zien van de 51 cryptomunteenheden bedacht ik dat iedereen zich nu natuurlijk op de laatste bitcoins stortte en dat het dus verstandiger was een andere, nu nog laag genoteerde munt aan te schaffen. Je las het vaak in de beursanalyses: nooit op een rijdende trein springen.

Ik ging in digitale guldens. Uit nostalgie, maar ook omdat ze maar 0,07311680 eurocent per stuk kostten en er dus volop ruimte was voor forse koersstijgingen. De kans bestond dat de gulden over een half jaar ook 10 duizend euro waard was en dan was ik spekkoper. Ik maakte het geld over en even later zaten er een paar honderd cryptoguldens in mijn 'wallet', gedolven door GZaubDd. Ik noteerde zorgvuldig mijn 'herstelzin' - we moesten niet hebben dat ik een megawinst boekte maar er niet meer bij kon. Even overwoog ik vanwege de risicospreiding nog wat Pesetacoins te kopen, maar ik besloot alles of niets te spelen. Had de gulden mij ooit teleurgesteld? Nou dan.

Ik hield de waardeontwikkeling van mijn cryptoguldens scherp in de gaten. Mogelijk was er al sprake van een koersexplosie en moest ik winst nemen. Om zeven uur stond hij op 0,07452972 euro. Dat ging de goede kant op.

De bitcoin heeft het brede publiek bereikt. De koers van de oudste virtuele munt stijgt immers maar door - al kan hij ook zomaar ineenstorten (+).

Geld nodig als bedrijf? Je kunt naar de beurs, maar een eigen virtuele munt uitgeven is een stuk makkelijker.

Koers bitcoin-broertje ethereum steeg met 4.500 procent: moet ik daar al mijn spaargeld in stoppen? Zes vragen over ethereum (+).

Bitcoin maakt cybercriminaliteit makkelijker, bevestigt 'WannaCry'. Jan Rooduijn vraagt zich af: wat zijn eigenlijk de voordelen?

In plaats van de bitcoin af te doen als 'crimineel speeltje' kunnen we beter bekijken wat de bitcoin voor de samenleving kan betekenen, zegt bitcoin-idealist Rudolf Brugman.

De virtuele munt bitcoin geniet vertrouwen, zonder dat er een centrale bank bij betrokken is. De techniek erachter, blockchain geheten, is voor veel meer zaken geschikt. Hoe werkt het? (+)

Een Limburgs gezin werd wereldnieuws: ze verkochten al hun bezittingen en zetten het in op de bitcoin. (+) 'Op een spaarrekening is je geld ook niet veilig. Banken kunnen zomaar omvallen. Denk maar aan Dirk Scheringa. Denk maar aan Griekenland.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden