Straks digitaal: een 'rivierpaard' en 40 miljoen andere pagina's

Wie De natuurlyke historie, van den hippopotamus of het rivierpaard (1775) wil lezen of zelfs afdrukken, kan in de toekomst terecht op de websites van de British Library en Google Books. Het door Graaf de Buffon vertaalde werk behoort tot een grote boekencollectie uit de British Library die Google in de komende jaren gaat digitaliseren: 250 duizend boeken, pamfletten en periodieken, samen zo'n 40 miljoen bladzijden. Wanneer het eerste boek digitaal toegankelijk wordt, is nog niet bekend.

Patrick van IJzendoorn
Een kopie van 'Queen Isabel the Catholic's Breviary'. Het origineel is in bezit van de British Library. © EPA. Beeld
Een kopie van 'Queen Isabel the Catholic's Breviary'. Het origineel is in bezit van de British Library. © EPA.

De te scannen werken zijn gepubliceerd in een periode die loopt van 1700 tot 1870. Er zal dus veel materiaal tussen zitten over de Amerikaanse onafhankelijkheid, de Franse revolutie, de oorlogen van Napoleon, het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden, de bloei van het Britse wereldrijk, het einde van de slavernij, de industriële revolutie en de geboorte van de parlementaire democratie.

Naast Engelstalig materiaal zullen ook veel Franse, Duitse en Nederlandse boeken en bladen via internet te raadplegen zijn, met name werken die niet eerder zijn gedigitaliseerd. Op de boeken rust geen auteursrecht meer, maar commercieel gebruik is niet toegestaan.

Oude verlichtingsdroom
Volgens directrice Lynne Brindley van de British Library is een geglobaliseerde leeszaal waar onderzoekers en gewone belangstellenden gratis een boek kunnen inzien, de technologische voortzetting van een oude verlichtingsdroom: 'In de 19de eeuw was het de ambitie van onze voorouders om iedereen toegang te geven tot zo veel mogelijk informatie'. De manier om dat te bereiken was zo veel mogelijk boeken te kopen om deze vervolgens beschikbaar te stellen in de leeszalen.'

Vorig jaar sloot Google een overeenkomst met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden