Strak in het gelid naar de breuklijn

De order kwam maandagavond laat van de Chinese president zelf, en was gericht aan het partijkader van alle staatsorganen: mobiliseer de mensen en middelen die u hebt, en stuur ze naar de frontlijn van het rampgebied....

Van onze correspondent Hans Moleman

En zo stroomden ook woensdag weer duizenden nieuwe hulpverleners uit het hele land het door de aardbeving van maandag getroffen gebied in de centrale provincie Sichuan binnen. Eenheden soldaten, politieagenten, medisch personeel en brandweerlieden, allemaal strak in het gelid, stappen energiek uit speciaal gevorderde vliegtuigen, treinen en legervrachtwagens, en marcheren vastberaden de rampzone binnen.

De mobilisatie en aanvoer van noodvoorraden loopt grotendeels via het vliegveld van Chengdu. De regering heeft de belangrijkste nationale tv-zender, CCTV 1, toestemming gegeven er de hele dag over uit te zenden, een noviteit in een land waar rampen tot voor kort liefst onder het tapijt werden geveegd.

Het speciale programma over De Nationale Reddingsoperatie maakt het de autoriteiten niet moeilijk. De presentator zit, met naast zich een kordaat kijkende hoge militair, voor een stafkaart in de studio, en China Central Television vertoont veel beelden van het slagveld, van dappere mannen en vrouwen die mensen proberen te redden, van ingenieurs die uitleggen hoe de weg zal worden vrijgemaakt van rotsblokken zo groot als huizen en natuurlijk van premier Wen Jiabao die bemoedigend en troostend rondgaat.

Het oogt indrukwekkend, maar een cruciale vraag lijkt de staatstelevisie nog niet hardop te mogen stellen: hoe komt het dat scholen en ziekenhuizen zo eenvoudig konden instorten in een streek die op een bekende schokgevoelige geologische breuklijn ligt? Deugden de bouwvoorschriften niet? Werd de hand gelicht met de naleving ervan?

Of was deze beving simpelweg te zwaar om rekening mee te houden? Maar waarom bleven andere staatsgebouwen dan wel overeind? Sommige boze nabestaanden van slachtoffers stellen die vraag inmiddels wel, en ze hebben er ook een antwoord op: de ingestorte scholen, waar duizenden kinderen maandagmiddag gestikt en verpletterd zijn, waren ten onrechte goedgekeurd door corrupte functionarissen, lieden die steekpenningen opstreken van malafide bouwbedrijven die de goedkope rommel hadden neergezet. Gebouwen die moordenaars zouden blijken bij de eerste zware aardschok.

De komende dagen, als de volle omvang van de ramp duidelijk wordt – sommige schattingen gaan al richting vijftigduizend doden – zal de kritiek toenemen, en dan zal Peking schuldigen moeten gaan aanwijzen, zo is de verwachting van kenners van het Chinese politieke systeem. Dan zullen er koppen gaan rollen in Sichuan, om te voorkomen dat de volkswoede zich op de centrale regering richt.

Veel ouders in de zwaarst getroffen streken hebben door het instorten van scholen hun enige kind verloren. De hoop op redding van slachtoffers die sinds de beving van maandagmiddag nog onder het puin liggen, is klein, ‘al stuur je er het hele Volksbevrijdingsleger erop af’, aldus een buitenlandse analist. ‘Het echte probleem zijn niet die lokale boeven, maar is de zwakte van het centrale partijbestuur. Daar zitten leiders die toestaan dat dergelijke lieden al jaren hun gang kunnen gaan.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden