Column

Straft God deze Republikein?

Veel mensen geloven dat zij een persoonlijke band onderhouden met God. Maar wat misschien nog belangrijker is: zij geloven ook dat God een persoonlijke band onderhoudt met hen. Met die persoonlijke God is vaak de gedachte verbonden dat het gedrag van een individu consequenties kan hebben voor anderen - zelfs voor een hele groep.

De conservatieve Republikein Tony Perkins sprak tijdens de Republeinse conventie. Beeld afp
De conservatieve Republikein Tony Perkins sprak tijdens de Republeinse conventie.Beeld afp

Voor de moderne gelovige is de persoonlijke relatie met God hoofdzakelijk positief. God bemoedigt, geeft hoop en ondersteunt het goede. God helpt atleten met winnen. Dat God ook negatieve kanten heeft, die niet onmiddellijk worden geassocieerd met liefde en succes, is een doctrine die alleen nog zou leven bij orthodoxen en fundamentalisten. Omdat in de sport, misschien zelfs in het hele leven, het aantal verliezers aanzienlijk groter is dan het aantal winnaars, zou je kunnen denken dat orthodoxen en fundamentalisten hier misschien toch een punt hebben.

Dat God een collectieve straf kan uitdelen voor individueel gedrag is niet meer 'iets van deze tijd'. Het sturen van een natuurramp of het verdoemen tot in het twintigste geslacht, daar staat de God van Nu boven. Toch wemelt het op internet van geestelijken die menselijke ellende toeschrijven aan Gods straffende hand. Een enkel voorbeeld is de Amerikaanse bisschop Graham Dow, die verwoestingen aangericht door de orkaan Katrina herleidde tot het zedeloos bestaan van de holebi's, zoals de lhtb'ers toen nog heetten.

Toch is het niet zonder risico om in ontwikkelingen die jou niet aanstaan, een straffende hand te zien. Misschien herinnert u zich nog Leen van Dijke, de parlementariër van de ChristenUnie, die homo's vergeleek met dieven. In de verkiezingen moest Van Dijke zijn zetel aan een collega afstaan, omdat die precies genoeg voorkeurstemmen kreeg. Ook dat was de hand van God.

Een soortgelijk geval, maar fantastischer, speelt momenteel in de Amerikaanse staat Louisiana, waar de aartsconservatieve Republikein Tony Perkins plotseling invloed heeft op de presidentsverkiezingen. Volgens Perkins, een echte familyman, leidt het toestaan van homoseksualiteit tot het uitsterven van het menselijk ras. Een nieuw soort holocaust. Homoseksualiteit is abnormaal en onnatuurlijk, en daarom een zonde. In een debat was Perkins het geheel eens met een orthodoxe rabbijn - ook gij, Brutus - dat de homoseksuele levensstijl heeft geleid tot de aardbeving die Haïti heeft verwoest.

Helaas is Perkins onlangs door 'a very ironic thing' getroffen, aldus website The Huffington Post. Vorige week is zijn huis bij de overstroming in Louisiana weggespoeld en geheel verwoest. Op foto's steekt alleen nog een topje van de schoorsteen boven het water uit. Op sociale media was veel leedvermaak, want de mens geniet nergens zo van als van andermans tegenslag. Heeft Perkins vergeten een ark te bouwen? Is hij in het geheim misschien gay? Dat soort vragen.

Intussen is Louisiana battleground van de presidentsverkiezingen geworden. De nieuwszender Fox liet zien hoe Donald Trump het rampgebied bezocht, terwijl president Obama aan het golfen was. Ook Hillary was nergens te bekennen. Om zijn christelijke kant te tonen, doneerde Trump een bedrag aan de kerk van Perkins, die behalve politicus ook nog predikant is. Uiteraard was Perkins zeer dankbaar en prees hij Trump de hemel in. Ten slotte zei Perkins dat de overstroming voor hem een spirituele zegen is, want een christen leeft van het lijden. Zo was die aardbeving, die bijna twintig levens kostte, als een ironic thing toch nog ergens goed voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden