Strafrechtsraad: geen bijdrage gedetineerde

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is tegen de eigen bijdrage voor gedetineerden, zoals staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) die wil invoeren. Volgens de de raad kan een gedetineerde die bijdrage nooit verdienen en ondermijnt die de doorgaans toch al belabberde financiële positie van gevangenen.

Beeld thinkstock

Contraproductief, schrijft de raad over het plan aan Teeven, en dus niet invoeren. Volgens de RSJ heeft driekwart van de gedetineerden een schuld van meer dan 1000 euro.

Teeven wil een eigen bijdrage van 112 euro per week, over een periode van maximaal 2 jaar. Als een gedetineerde binnen de gevangenismuren werkt, strijkt hij maximaal 15 euro per week op. De staatssecretarais verwacht een een opbrengst van ruim 60 miljoen euro per jaar.

De Raad voor de Rechtspraak adviseert de rechter te laten oordelen over de bijdrage. Die kan daarbij de draagkracht en de ernst van het misdrijf mee laten wegen. Op die manier is voor een veroordeelde direct bij de uitspraak in een zaak duidelijk wat de consequenties voor hem of haar zijn.

Verband recidive en schuld
De RSJ wijst ook op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat er een verband is tussen recidive en het hebben van schulden. De eigen bijdrage hindert een terugkeer in de samenleving en vergroot de kans dat criminelen weer in de fout gaan, concluceert de raad. Volgens de plannen moeten betalingsregelingen of uitstel van betaling dit probleem ondervangen.

Een eigen bijdrage is ook in strijd met Europese gevangenisregels, vindt de RSJ. Die bepalen dat gevangenschap een straf op zichzelf is, die niet nog eens mag worden verzwaard met het opbouwen van schulden. De eigen bijdrage is in feite een bijkomende straf, die ook als de gevangene weer op vrije voeten is nog jaren kan doorwerken, redeneert de raad.

Kosten van de misdaad
Het kabinet vindt het niet meer vanzelfsprekend dat de samenleving opdraait voor de kosten van de misdaad. De eigen bijdrage komt deels ten goede aan slachtoffers. Ook opsporing, vervolging en berechting wil het kabinet doorberekenen in een eigen bijdrage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden