Strafpakket wegens fataal geklier geëist

Een 16-jarige jongen staat naar verwachting een heel pakket strafmaatregelen te wachten, omdat hij met kwajongensachtig geklier een vrouw van 62 met haar fiets ten val bracht. Zij kwam tegen een boom terecht en liep zwaar letsel aan haar hoofd op. 19 dagen later overleed zij.

redactie

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een voorwaardelijke celstraf, een leerstraf, een werkstraf en verplichte begeleiding door de reclassering tegen de jongen. De begeleiding omvat een behandeling voor emotie- en agressieregulering.

Het dramatische incident deed zich op 11 oktober voor in Heemskerk. De verdachte was toen nog 15. Op de bewuste dag fietste hij met een groepje jongens, van wie er drie naast elkaar fietsten. De vrouw belde om hen te kunnen passeren, maar de jongens gingen niet opzij. Toen het de vrouw uiteindelijk wel lukte in te halen, ging de verdachte aan haar fietsmand hangen en liet zich voortrekken. Ook zou hij aan het mandje hebben getrokken en er tegen hebben getrapt. De vrouw verloor haar evenwicht, smakte tegen de grond en raakte de boom.

De jongen heeft die val niet gewild, meent het OM, maar door zijn 'klierderig gedrag' heeft hij wel schuld aan de dood van het slachtoffer. 'Hij heeft welbewust onaanvaardbare risico's genomen, met ernstige gevolgen', zei de officier van justitie. Kwalijk vindt justitie het ook dat de jongen lachend doorfietste toen de vrouw op de grond lag, en geen enkel gevoel van medeleven en respect heeft getoond.

De jongen wordt er ook van verdacht dat hij een week vóór de gebeurtenissen in Heemskerk in Castricum iemand heeft geslagen.

De rechtbank in Alkmaar doet uitspraak op 26 februari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden