Strafkamer wil drugszaak liever niet behandelen

Een van de strafkamers van de Amsterdamse rechtbank wil ontheven worden van de behandeling van de zaak tegen de van drugsinvoer verdachte M.S....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Aanleiding voor het verzoek was een gesprek dat voorzitter Van Schaardenburg heeft gevoerd met de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven, de aanklager in de zaak tegen S. De officier heeft informeel met de rechter gesproken toen hij stukken kwam brengen die in het procesdossier moesten worden gevoegd.

Volgens de advocaat van S., H. Cleerdin, wil de strafkamer zich terugtrekken omdat Teeven tijdens dat gesprek de naam zou hebben genoemd van een informant en daaraan zou hebben toegevoegd dat die 'te ver' is gegaan. Omdat de verdediging niet over die gegevens beschikt, acht de strafkamer zich niet langer onpartijdig.

Deze lezing wordt bestreden door het Openbaar Ministerie. Persofficier N. Schaar: 'De strafkamer heeft kennelijk een andere perceptie van het gesprek. Het is voor de strafkamer aanleiding zich te verschonen en dat komt de objectiviteit ten goede.' Schaar zegt dat het Openbaar Ministerie nooit zo maar de namen van informanten noemt. In de zaak tegen S. zou niets onreglementairs zijn gebeurd.

De 47-jarige S. wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van circa zestig kilo base, waaruit tweehonderd kilo cocaïne kan worden gemaakt. Twee medeverdachten zijn veroordeeld tot straffen van vijf en zeven jaar. Volgens de verdediging heeft een informant een belangrijke rol gespeeld bij de arrestatie van de verdachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden