Strafhof trekt zaak tegen Muthaura in

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft alle aanklachten tegen de vroegere Keniaanse kabinetssecretaris Francis Muthaura ingetrokken. Die beslissing kan eveneens gevolgen hebben voor de zaak tegen de nieuw verkozen president van Kenia, Uhuru Kenyatta. Zijn proces bij het ICC zou in juli moeten beginnen.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Volgens hoofdaanklager Fatou Bensouda is er geen reële kans meer dat het tot een veroordeling van Muthaura zal komen. Hij werd ervan beschuldigd met Kenyatta de aanstichter te zijn van het geweld na de verkiezingen van eind 2007 door een militie van leden van het Kikuyu-volk. Eerdere getuigen in deze zaak zijn inmiddels overleden of blijken te hebben gelogen.

Bensouda stelt dat de zaak tegen de nieuwe president Kenyatta niettemin zal doorgaan. Behalve Kenyatta staan nog twee andere Kenianen terecht. Een van hen, William Ruto, is de nieuwe vicepresident van Kenia. Hij en de journalist Joshua Sang zouden verantwoordelijk zijn voor het geweld van leden van het Kalenjin-volk tegen Kikuyus.

Problematisch voor de procesgang is volgens Bensouda de tegenwerking van de Keniaanse overheid bij het vergaren van informatie over de gebeurtenissen die volgden op de verkiezingen van eind 2007. Het besluit de zaak tegen Muthaura te laten vallen heeft volgens haar niets te maken met Kenyatta's winst bij de verkiezingen.

Toch gaan veel Keniaanse juridische waarnemers ervan uit dat de strafzaak tegen Kenyatta voortijdig beëindigd zal worden, dan wel dat het niet tot een veroordeling zal komen. In Kenia wordt het Strafhof in Den Haag door velen gezien als een 'instrument van het Westen' om invloed te kunnen uitoefenen op de Keniaanse politiek. Vooral Groot-Brittannië, de oud-kolonisator, moet het daarbij ontgelden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden