Strafhof richt zich op Congo

Het Internationaal Strafhof gaat de situatie in Congo nauwgezet volgen. Dit heeft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo woensdag tijdens een persconferentie in Den Haag bekendgemaakt....

Reuters en AP

'Ik denk dat dit de urgentste zaak is en een waar we iets kunnen doen om meer moorden te voorkomen', lichtte Moreno Ocampo de keuze toe. Er zal specifiek worden gekeken naar de noordoostelijke provincie Ituri, waar sinds 1998 wordt gevochten. Daarbij zijn zeker 50 duizend mensen om het leven gekomen.

Over de situatie in Ituri is bij het Internationaal Strafhof gedetailleerde informatie van onder meer niet-gouvernementele organisaties binnengekomen, aldus Moreno Ocampo. In de zes klachten werd gesproken over executies, verkrachtingen, martelingen, seksuele slavernij en de rekrutering van kindsoldaten.

Alles wijst er volgens Moreno Ocampo op dat het gaat om misdaden waarvoor het Internationaal Strafhof is opgericht: volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Bovendien is er geen jusititieel apparaat in het land aanwezig om de verdachten te vervolgen. Dit is ook een voorwaarde voor het Strafhof om een zaak te kunnen starten.

Het Strafhof zal beginnen met het verzamelen van meer informatie over de situatie in Congo bij de Verenigde Naties en andere organisaties. Een formeel onderzoek volgt mogelijk als de rechters van het Strafhof daartoe autorisatie verlenen.

Volgens sommige waarnemers is de keuze voor slechts één land een zeer bescheiden start. Moreno Ocampo benadrukte echter dat het Strafhof beperkte mankracht en middelen heeft. Pas dit jaar zijn de hoofdaanklager, de rechters en de griffier benoemd.

De aanklagers hebben sinds juli vorig jaar 499 klachten binnengekregen. Zestien daarvan gingen over het optreden van Amerikaanse soldaten in Irak. Moreno Ocampo zei ze echter niet in behandeling te kunnen nemen, omdat noch de Verenigde Staten noch Irak zich heeft aangesloten bij het Strafhof.

Tot nu toe hebben negentig landen het oprichtingsverdrag - het Statuut van Rome dat dateert uit 1998 - geratificeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden