Strafhof opent zaak tegen Keniaan Ruto

Twee William Ruto's stonden dinsdag terecht voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De ene Ruto was een vredelievende 'dienaar van het volk', die 'de behoeften van zijn land boven alles stelt'. De andere Ruto was een gewetenloze politicus die zich schuldig heeft gemaakt aan misdrijven tegen de menselijkheid 'om zijn politieke ambities te verwezenlijken en zijn honger naar macht te stillen'.

AMSTERDAM - De eerste omschrijving was van Ruto's advocaat Karim Khan, de andere van aanklager Fatou Bensouda. Aan de rechters van het strafhof is het de komende maanden om vast te stellen wie de echte Ruto is, en dus wie van beiden gelijk heeft.


Is dat de aanklager, dan zal Ruto worden bestraft als de voornaamste aanstichter van het geweld dat rond de jaarwisseling van 2007-2008, na omstreden verkiezingen, in de Keniase Riftvallei aan meer dan tweehonderdduizend mensen het leven kostte en zo'n driehonderdduizend mensen deed vluchten. 'Men kan zich moeilijk een voorstelling maken van het lijden en de angst van mannen, vrouwen en kinderen die levend werden verbrand of werden doodgehakt', zei Bensouda in haar requisitoir.


De zaak kan gevolgen hebben voor de positie van het hof zelf. Ruto is op het ogenblik vicepresident van Kenia. Een tweede beschuldigde is president Uhuru Kenyatta. Zijn zaak begint in november. De twee mannen, vertegenwoordigers van verschillende etnische groepen, stonden in 2007 vijandig tegenover elkaar maar werken nu samen. De stemming in Kenia ten aanzien van de bemoeienis van het ICC, aanvankelijk positief, is omgeslagen.


Verdediger Khan deed er gisteren alles aan om de geloofwaardigheid van het hof verder te beschadigen. In een pleidooi dat soms meer weg had van een aanklacht (tegen de aanklagers) noemde hij de beschuldigingen 'vals en belachelijk'. Hij repte van 'de gekte van het onrecht' en van 'louche' aanklagerspraktijken.


Als de verdachte inderdaad, zo stelde zijn raadsman, voortdurend in de media en in het openbaar heeft opgeroepen de jacht te openen op leden van het Kikuyuvolk, dan zouden daar toch opnamen van moeten bestaan. 'Maar niet één seconde audio of video is door de aanklager gepresenteerd.'


Ook Ruto's mediaman, de journalist Joshua Arap Sang, verscheen gisteren voor de rechters van het strafhof, in een gezamenlijke zitting. Via de radiozender Kass FM, in zijn show Lee Nee Eme, hitste hij volgens de aanklagers de jonge Kalenjin-mannen op tegen de Kikuyu. Zelfs zou hij met gecodeerde boodschappen in zijn show de plekken hebben aangewezen waar politieke tegenstanders gedood moesten worden.


Als enige liet Sang - volgens de aanklager Ruto's voornaamste handlanger - tijdens de zitting met grimassen en hoofdbewegingen blijken wat hij vond van de aantijgingen. Naar de vele aanhangers van hem en Ruto op de publieke tribune sprak hij een duim op.


De Keniase vicepresident zelf - vrijwillig naar Den Haag afgereisd - volstond met een minzame glimlach tijdens het uitspreken van zijn reactie op de aanklacht: 'Niet schuldig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden