Strafhof legt Lubanga celstraf op van 14 jaar

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft dinsdag Thomas Lubanga, voormalig rebellenleider in Congo, tot een gevangenisstraf van 14 jaar veroordeeld. Na aftrek van voorarrest komt dat neer op 8 jaar cel. Het hof moet nog beslissen waar Lubanga in detentie gaat.

DEN HAAG - De rechters vonden dat Lubanga goed had meegewerkt aan het proces. Dat was een van de verzachtende factoren waardoor de straf lager uitviel dan de 30 jaar die de aanklagers hadden geëist.


Rechter Odio Benito maakte bekend dat zij het oneens is met de opgelegde strafduur. Zij wenst 15 jaar celstraf voor de rebellenleider, om meer recht te doen aan de slachtoffers en hun families. Het Internationaal Strafhof (ICC) biedt zijn rechters de mogelijkheid zich op persoonlijke titel uit te spreken tegen een vonnis als de drie betrokken rechters geen unanimiteit hebben bereikt.


In maart van dit jaar werd Lubanga door de rechters van het ICC schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten. In deze eerste zaak voor het hof hebben 123 slachtoffers via een juridisch vertegenwoordiger hun visie op de zaak mogen geven. De regels ter bescherming van getuigen zijn op hun initiatief aangescherpt, nadat de eerste getuige tijdens de zitting dichtklapte - hij raakte in paniek toen hij recht in de ogen van Lubanga keek. Veel slachtoffers vrezen represailles.


Een uitspraak over herstelbetalingen aan de slachtoffers, een primeur voor het ICC, volgt binnenkort. Waarnemers achten de kans klein dat er individuele uitkeringen worden gedaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.