Strafhof hervat zijn eerste proces

Na een onderbreking van bijna een half jaar heeft het Internationaal Strafhof (ICC) donderdag zijn eerste proces hervat. De politicus Thomas Lubanga (49) uit de Democratische Republiek Congo staat terecht op verdenking van het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

ANP

De zaak heeft maandenlang stilgelegen, omdat de slachtoffers probeerden een uitbreiding van de tenlastelegging te bereiken. Volgens hun advocaten hadden de getuigen van de aanklagers ook bewijs geleverd voor onder meer seksueel misbruik. De Kamer van Beroep van het ICC stak uiteindelijk een stokje voor de uitbreiding van de zaak.

Het Hof riep donderdag Radhika Coomaraswamy als getuige-deskundige op. De Sri Lankaanse juriste is de speciale gezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon inzake kinderen in gewapende conflicten. Zij vertelde de ICC-rechters over haar talrijke gesprekken met kindsoldaten over hun lot en hun ‘verloren kindheid’.

Gewapende groepen in Afrika en elders in de Derde Wereld ontvoeren kinderen om hen in oorlogen in te zetten. Volgens Coomaraswamy zijn er ook kinderen die zich bij milties aansluiten, omdat zij geen andere manier zien om aan eten te komen. Krijgsheren zetten kindsoldaten geregeld in als kanonnenvoer en sturen hen als eersten in de strijd. Meisjes worden verkracht. Kindsoldaten die proberen te vluchten, worden vaak vermoord.

Coomaraswamy heeft er zelf om gevraagd om door het ICC als getuige te worden gehoord. Volgens haar is in het veld al te merken dat het Lubanga-proces in Den Haag een afschrikkend effect heeft. Krijgsheren laten kindsoldaten vrij of zien af van het recruteren van nieuwe kindsoldaten omdat zij weten dat zij voor het hof kunnen worden gedaagd.

Met de hervatting van het Lubanga-proces begint een moeilijke tijd voor het ICC, aldus voorzittend rechter Sir Adrian Fulford. Er worden nu drie processen tegelijk gehouden in een gebouw met maar twee volwaardige rechtszalen. In november begon het hof zijn eerste moordzaak, tegen de Congolezen Germain Katanga en Mathieu Ngudjolo. Daarnaast voert het Speciale Hof voor Sierra Leone in het ICC-gebouw zijn proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden