Strafhof geeft Libische raad extra tijd

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de Libische autoriteiten meer tijd gegeven om vragen te beantwoorden over de vervolging van Saif al-Islam Kadhafi.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - De Libische Overgangsraad had om drie weken respijt gevraagd maar dat vindt het Strafhof te lang. Op 23 januari moeten de antwoorden binnen zijn.

Saif al-Islam Kadhafi heeft sinds zijn arrestatie eind november in de woestijn nog geen advocaat gezien. De antwoorden moeten het Strafhof overtuigen dat Libië zelf in staat is de zoon van ex-leider Kadhafi een eerlijk proces te bieden. 'We willen antwoord op vijf vragen', stelt een woordvoerder van het Strafhof. Dat vaardigde in mei een arrestatiebevel uit tegen Saif. Die wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid tijdens het onderdrukken van de opstand tegen zijn vader.

Het Strafhof wilde begin december weten wanneer Saif kan worden bezocht, wanneer hij wordt overgedragen en wanneer een deskundige diens mentale toestand kan onderzoeken.

De Overgangsraad wil Saif zelf berechten. Dat recht heeft Libië, ondanks het arrestatiebevel uit Den Haag, mits de nieuwe bestuurders kunnen aantonen dat zij een eerlijke procesgang kunnen en willen organiseren. Deskundigen betwijfelen of Saif in eigen land wel een eerlijk proces kan krijgen.

'De behandeling is oké, ik ben tenminste in mijn eigen land', zei Saif tegen een bezoeker van Human Rights Watch op 18 december. Deze had een half uur bezoektijd gekregen van de Militaire Raad van het woestijnstadje Zintan.

Saif had toen geen klachten over de fysieke omstandigheden van zijn detentie: hij kreeg voldoende te eten en iedere week kwam een arts langs. Hij klaagde wel over zijn volledige isolatie: geen familiebezoek, geen advocaat en geen kranten.

Human Rights Watch hekelde na afloop het gebrek aan bijstand dat Saif ontvangt. De organisatie wijst op internationale afspraken, inclusief VN-basisprincipes, die voorschrijven dat een verdachte binnen 48 uur een advocaat moet kunnen spreken. Een verdachte moet ook in de gelegenheid worden gesteld zijn verdediging voor te bereiden. De militie in Zintan stelt echter dat Saif uit veiligheidsoverwegingen geen bezoek mag ontvangen.

Enkele aanklagers en het Internationale Rode Kruis kregen wel toegang tot de verdachte.

De Libische openbaar aanklager Abdelaziz al-Hasadi beloofde Human Rights Watch dat Saif wordt overgebracht naar een speciale gevangenis in Tripoli. Daar mag Saif wel met advocaten spreken. Die gevangenis was eind december nog niet klaar. Saif werd op 19 november opgepakt nabij het plaatsje Obari in Zuid-Libië.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden