Straffen tot 4 jaar voor ‘tuindersfraude’

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag de spin in het web van een grootschalige ‘tuindersfraude’ veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan achttien maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen de 59-jarige Pieter van der M. een celstraf van 4,5 jaar geëist.

ANP

Bij de miljoenenfraude waren zes verdachten betrokken. Drie van hen kregen een celstraf opgelegd en bij de anderen is de straf gelijk aan de tijd die ze al in de cel hebben doorgebracht. Ze hadden allemaal een eigen rol: van geldloper tot het werven van tuinders. De mannen hebben volgens de rechtbank tussen januari 1996 en 31 maart 2007 tuinders geholpen bij de illegale verkoop van een deel van hun producten. Daarbij zou vermoedelijk ruim 77 miljoen euro aan het zicht van de fiscus zijn onttrokken.

Van der M. heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Ook zijn 24-jarige zoon was bij de praktijken betrokken. Hij kreeg een straf gelijk aan zijn voorarrest en een taakstraf van 240 uur. Een 49-jarige man uit Reeuwijk kreeg een straf van 36 maanden waarvan veertien voorwaardelijk. De rechtbank legde een 47-jarige man uit België een celstraf van dertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, op.

Volgens de rechtbank waren alle verdachten volledig op de hoogte van de schijnconstructie. ‘De rechtbank tilt zwaar aan deze feiten. De officier heeft geen overdreven eisen gesteld.’ Vertraging van de procedure heeft ertoe geleid dat de straffen lager zijn uitgevallen dan het OM eiste, aldus de rechtbank.

De Nederlandse tuinders leverden hun producten met tussenkomst van buitenlandse bedrijven aan Nederlandse groothandels. De tuinders leverden aan de bedrijven, maar zij maakten geen factuur. Dat deden vader en zoon in Spanje. De groothandels stortten het geld uiteindelijk op Nederlandse rekeningen van de buitenlandse bedrijven, waarna werd overgegaan tot contante betaling. Daarbij werden schuilnamen voor de tuinders gebruikt. Zij ontvingen voor hun levering 85 procent van de marktprijs contant, maar geheel zwart. De overige 15 procent werd verdeeld over de verdachten. Voor de tuinders werd de regeling geprofileerd als ‘op een snelle manier contant geld’ verkrijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden