Straffen tot 12,5 jaar voor de tattookillers

AMSTERDAM - Straffen tot 12,5 jaar legde de Amsterdamse rechtbank woensdag op aan de vier 'tattoo-killers'. Voor een liquidatie, in 2009, die niet slaagde.

Op 10 augustus 2009 hadden de vier met automatische wapens liefst 34 kogels afgevuurd op drugshandelaar Marlon D., waarvan er ook tien hem hadden geraakt: twee in zijn hoofd en acht in vooral zijn bovenlichaam. Het slachtoffer overleefde de aanslag op wonderbaarlijke wijze, zei officier van Justitie Richard Klee tijdens de behandeling van de zaak.

De vier danken hun bijnaam aan de grote gelijkvormige tatoeage op hun rug: Chinese karakters, die de kreet 'Wees daadkrachtig' zou betekenen. Het sterkte de voorzitter van de rechtbank in zijn conclusie dat de vier een nauw samenwerkende groep vormden die moordaanslagen op contract mogelijk als voornaamste bezigheid had. Justitie verdenkt hen ook van betrokkenheid bij een andere gewelddaden.

De rechtbank veroordeelde de Rotterdammer C.P., diens broer B.P. en J.S. uit Gennep tot twaalf jaar celstraf. De nog altijd voortvluchtige E.S. kreeg bij verstek 12,5 jaar celstraf; bij hem hoefde de rechter immers geen rekening te houden met het lange voorarrest. Ruim een maand geleden hadden de officieren van justitie 13 en 15 jaar geëist, de langste celstraf voor B.P. en J.S. wegens hun rol in andere misdrijven.

D. werd voor zijn huis in Amsterdam-Slotervaart onder vuur genomen. Waarom de vier het op D. hadden gemunt, is niet duidelijk geworden. Tijdens het vooronderzoek, maar ook de behandeling van de rechtszaak, zijn de drie aangehouden verdachten hardnekkig blijven zwijgen. Alleen over zijn wapenbezit had C.P. een onwaarschijnlijke verklaring afgelegd.

Voor de daad zelf beschikte het openbaar ministerie over een overvloedige hoeveelheid technisch bewijs. Observatiecamera's hadden vertrek en terugkeer van de vier in hun 'safehouse' vastgelegd, een verbrande vluchtauto met het gebruikte wapen kon aan hen worden gekoppeld en uit onderzoek van de gewiste geheugenkaart van een camera die bij een van de verdachten was gevonden, bleek duidelijk dat slachtoffer en plaats van de aanslag lange tijd waren geobserveerd.

Het onderzoek naar mogelijke opdrachtgevers van het 'moordcommando' gaat nog verder. Justitie wil daarover geen mededelingen doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden