Straffe pinten

België, hét bierland bij uitstek, had even last van een remmende voorsprong. Maar dat is verleden tijd. Proef maar.

Raymond van der Laan
Een bierbrouwerij. Beeld anp
Een bierbrouwerij.Beeld anp

Zeg je België, dan zeg je bier. Waar in de loop van de vorige eeuw de pilsenerstijl vrij spel kreeg op de biermarkt, bleef in dat land de diversiteit aan bieren relatief goed overeind. Gesterkt door verbondenheid met de streek hechtten de brouwers waarde aan hun traditie, en daarmee bouwde België een sterke reputatie als bierland op.

De afgelopen jaren is er echter wel wat veranderd. In navolging van de craft beer renaissance die begon in de Verenigde Staten, groeit overal ter wereld de variatie in bier weer. De hoppigste IPA's en de imperialste stouts uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Scandinavië en Nederland zetten nu de toon. België leek wat achter te blijven. Maar er is een nieuwe generatie brouwers opgestaan die trouw aan traditie de bieren maken die we vandaag de dag willen drinken. Brouwers die een nieuwe impuls geven aan het bierland. Hier zijn vijf interessante nieuwe Belgen.

r.vanderlaan@volkskrant.nl

Brussels Beer Project Babylone

Dit moet wel de meest democratische brouwerij ter wereld zijn. De klanten bepalen zelf welk bier de mannen van Brussels Beer Project in het vaste assortiment opnemen. Deze Babylone roept ook om een andere reden sympathie op: het wordt deels gemaakt met onverkocht brood uit de super. De stijl is ESB, Extra Special Bitter, een krachtiger variant van het traditionele Engelse bitter. De smaak is volkoren, moutig, met een beschaafde hopkick omhuld door flarden karamel. 'Leave the abbey, join the playground' is het motto van deze brouwerij.

null Beeld
Beeld

Struise Brouwers Pannepot

Hoe diep verscholen ook in een onopvallend voormalig schoolgebouwtje in het uiterste puntje van de Vlaamse Westhoek, de Struise Brouwers worden door veel bierliefhebbers gevonden. Tussen de biervaten en tapkranen worden de schoolborden volgeschreven met uitleg over het brouwproces. En het is zaak daarbij goed op te letten, want hier worden epische bieren gemaakt zoals de Black Albert en de Cuvée Delphine. En de Pannepot: het bovengistende donkerbruine bier van 10 procent alcohol is in deze vatgerijpte Reserva-uitvoering zeer gul bedeeld in zijn romige smaken van mokka, chocola en tuttifrutti.

null Beeld
Beeld

Brasserie de La Senne Jambe-de-Bois

Raar maar waar: toen Yvan De Baets en Bernard Leboucq in 2010 hun ketels neerzetten in Molenbeek, waren zij de tweede brouwerij in Brussel. Hun Jambe-de-Bois is een kanjer van een tripel. Fruitig, tikje zoetig, gistig zoals een tripel hoort te zijn, omringd door een pittige hopbitterheid. Het houten been in kwestie behoort tot Jean-Joseph Charlier, die in 1830 in Brussel ten strijde trok tijdens de Belgische revolutie. We worden gerustgesteld dat bij de productie van het etiket geen Hollanders gewond zijn geraakt.

null Beeld
Beeld

Alvinne Wild West Grape Edition 2015

Zuur bier is wat je noemt een acquired taste. Maar op een warme dag is het heerlijk om je aan een rinse pint te zetten. Traditioneel is dat dan een geuze of een pure lambiek, met dank aan de wilde gist Brettanomyces. Zuur bier kan ook anders gemaakt worden. Deze Wild West van Alvinne is gemaakt met de eigen Morpheus-gist, en daarnaast opgevrolijkt met Italiaanse wijndruiven. Ze hebben zes maanden vriendjes kunnen worden in een wijnvat. Een funky bier, oranjegeel met roze zweem, verfrissend zuur met een glinsterend randje van druivenzoet. Sublieme keuze als verfrissende drank op een zwoele zomeravond.

null Beeld
Beeld

Dochter van de Korenaar Extase

Oké, dit is een beetje smokkelen. Ronald Mengerink is een Nederlandse brouwer die in Baarle-Hertog (toch België dus) is neergestreken. Doordrinkbaarheid staat bij hem hoog in het vaandel. Er wordt dus geen bier gemaakt waarvan je er niet nóg een zou lusten. Zelfs als het om een wat steviger pint gaat, zoals deze Extase. Een Imperial IPA, de assertieve uitvoering van de normaal gesproken toch al hoppige bierstijl. Evenwel is de Extase keurig in de omgang. Veertien verschillende hoppen brengen het beste in elkaar naar boven. Een licht zoetje completeert deze extatische hopbonbon.

null Beeld  .
Beeld .

Nog een paar Brusselse bieradressen: bar Moeder Lambic (druk en hip, twee locaties), BrewDog bar (bij station Brussel Centraal), Nüetnigenough (bierbewust restaurant), La Tana (Italiaanse pot met Italiaans bier) en brouwerij Cantillon (Anderlecht); de heilige plek voor liefhebbers van geuze en lambiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden