Strafeisen coke-koeriers weer omhoog

De strafeisen tegen cocaïnekoeriers, veelal bolletjesslikkers, gaan na vijf jaar weer omhoog. De stroom koeriers vanuit de Nederlandse Antillen, Venezuela en Suriname, die sinds 2000 zo groot was dat volgens het Openbaar Ministerie (OM) ‘onorthodoxe’ maatregelen nodig waren, is inmiddels weer beheersbaar, liet het OM maandag weten....

ANP

In 2002 besloot het OM koeriers met maximaal 1,5 kilo cocaïne voor de politierechter te brengen. Die kan maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen. Vanaf dinsdag komen koeriers die met 200 gram of meer zijn gepakt weer voor de meervoudige kamer van de rechtbank. In die zaken wordt dan in de regel meer dan 1 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist, aldus het OM.

Behalve met het besluit om beduidend minder straf te eisen, kwam het OM met de zogenaamde 100 procentscontroles. De stroom koeriers is volgens justitie ‘nu aanzienlijk afgenomen’. De 100 procentscontroles blijven wel bestaan. De tijdelijke noodmaatregel om cocaïnekoeriers onder voorwaarden zonder dagvaarding te laten gaan, kon justitie op 1 januari 2006 al afschaffen. Sindsdien worden alle gepakte bolletjesslikkers en andere dragers weer vervolgd.

Het OM meldt dat bij de 100 procentscontroles in 2004 nog 3500 drugskoeriers op Schiphol werden aangehouden, van wie 2400 bolletjesslikkers. In 2005 ging het om 2100 koeriers, van wie 1600 slikkers. Van de 860 koeriers die in 2006 werden aangehouden, waren er 600 slikkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden