Commentaar

Strafeis Bouterse is teken van hoop voor Suriname

De strafeis van aanklager Elgin tegen president Desi Bouterse is een teken van hoop voor Suriname.

Demonstranten in mei tijdens een protest tegen het beleid van president Desi Bouterse. Beeld anp

Een mijlpaal in de Surinaamse geschiedenis. Zo mag de strafeis van aanklager Roy Elgin tegen president Desi Bouterse wegens zijn aandeel in de Decembermoorden wel worden genoemd. Elgin eiste 20 jaar gevangenisstraf tegen de voormalige legerleider voor de moord op vijftien tegenstanders van het militaire bewind.

Jarenlang wist Bouterse het proces te traineren. Zo liet hij het parlement een amnestiewet aannemen met het argument dat het tijd was voor verzoening. Maar de krijgsraad hield de rug recht en verklaarde die maatregel ongeldig omdat het proces al aan de gang was. Vervolgens probeerde Bouterse de rechtszaak stil te leggen met een beroep op de staatsveiligheid die in gevaar zou worden gebracht door het proces. Maar ook die sabotagepoging mislukte.

Volgens Elgin staat wel vast dat Bouterse op 8 december 1982 aanwezig was in Fort Zeelandia, toen vijftien critici van zijn bewind werden gemarteld en vermoord. Daarmee maakte hij zich volgens Elgin medeplichtig aan de moorden en ging hij als legerleider 'op de stoel van de rechter zitten'.

Dat is nog steeds de plaats waar Bouterse lijkt te willen zitten. Via zijn woordvoerder liet de president weten dat de regering op 'tegenactie' zint na het 'politiek gedreven' betoog van Elgin. Wat Bouterse op het oog heeft, is onduidelijk, maar er zijn weinig mensen in Suriname die geloven dat hij zal toelaten dat hij zijn laatste jaren in de gevangenis slijt.

Mogelijk zal Bouterse, als het tot een veroordeling komt, gebruikmaken van de mogelijkheid die de grondwet hem biedt om zichzelf gratie te verlenen. Dat zou een absurde constructie zijn, maar wel een die past in de weinig verheffende pogingen van Bouterse om zich te onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid.

Hoe dan ook is de strafeis van Elgin voor de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden een historisch moment. Het laat zien dat de magistratuur niet van plan is te zwichten voor de verhulde dreigementen van de voormalige legerleider. Dat is een teken van hoop voor Suriname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden