Strafcorner-machine bezorgt Terriers KPN-knaken

Hoe blijft een sportclub boven jan, nu de sponsors wegblijven en de fiscus zich aandient? Door te speculeren op de beurs, bedacht Berend Izaks, redacteur van BeleggersBelangen en lid van hockeyclub De Terriers in Heiloo....

Honderd leden van De Terriers schreven ieder in op honderd aandelen bij de emissie van KPN à 55 gulden per stuk. Door de korting van een rijksdaalder op de inschrijving lokte een winst van 25 duizend gulden; een mooie aanzet voor een tweede kunstgrasveld.

Als verzekering tegen een koersdaling kochten De Terriers honderd put-contracten, waarmee ieder lid in januari de aandelen KPN zou kunnen verkopen à 55 gulden. De puts kostten 140 gulden per stuk - in totaal 14 duizend gulden plus 360 gulden aankoopkosten.

Zou ieder lid voor zich zijn honderd aandelen moeten verkopen, dan zou dat negentig gulden provisie per persoon kosten - in totaal negenduizend gulden. Weg winst. Gebundelde verkoop via een gemeenschappelijke rekening kostte niet meer dan 2700 gulden. Maar de inschrijvingskorting werd alleen verleend op individuele effectenrekeningen van natuurlijke personen.

Met hulp van de plaatselijke Rabobank kwam er een oplossing. Ieder lid schreef in via een eigen rekening, en hevelde de aandelen meteen na ontvangst over naar een gezamenlijke rekening.

Toen de KPN-aandelen maandag 23 oktober werden toegewezen, trad de strafcorner-machine van De Terriers in werking. Alle toegewezen aandelen gingen meteen naar die ene rekening en werden vervolgens verkocht. De winst was gegarandeerd: bij koersstijging op de aandelen, bij -daling op de puts.

De koers van KPN ging maandagmorgen een dubbeltje omhoog naar 55,10 gulden. De winst op de verkoop: 26 duizend gulden, en na aftrek van provisiekosten 23.300 gulden. Nu moesten de puts nog worden verkocht. Omdat de koers 140 gulden bleef, kon dat zonder verlies gebeuren. Wel waren er kosten. Maar uiteindelijk resteerde een winst van 22.600 gulden.

Doelpunt!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden