Strafadvocaten: politie steelt regelmatig geld bij huiszoekingen

Politiemensen ontvreemden bij invallen, huiszoekingen en arrestaties regelmatig geld en waardevolle goederen. Dit hebben verscheidene strafrechtadvocaten zaterdag gezegd in een uitzending van EenVandaag. De politie zegt zich niet in dat beeld te herkennen.

De politie herkent zich niet in het beeld dat de strafadvocaten schetsen.Beeld anp

'Alles wat kan, gebeurt. Geld, sieraden, drugs, auto's en Rolexen', stelde strafpleiter Louis de Leon in het televisieprogramma. Zijn collega's in de uitzending zeggen dat ze het al regelmatig hebben meegemaakt dat cliënten hun spullen niet terugkregen, omdat die er niet zou zijn. De Leon gaf het voorbeeld van een cliënt wiens auto vol lag met spullen toen deze in beslag werd genomen. 'Toen ze die later kwam ophalen was die helemaal leeg, maar de politie wist van niks.'

In veel gevallen doen de verdachten geen aangifte van diefstal, soms omdat het ze goed uitkomt, maar soms ook omdat het moeilijk klagen is: 'Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak', aldus advocaat Mark Teurlings. Tegelijkertijd is het voordeliger voor de strafzaak van een verdachte, voegt advocaat Peter Plasman toe, 'als er bijvoorbeeld een kilo drugs verdwijnt. Zijn kansen in de strafzaak worden daardoor beter.'

Weinig klachten

In een reactie wijst de politie op het 'sterk verbeterde' proces waarbij spullen in beslag worden genomen. Bovendien zijn er jaarlijks relatief weinig klachten over in beslag genomen spullen.

De politie zegt het te betreuren dat de advocaten de voorbeelden onvoldoende concreet maken. 'Op basis van hun uitspraken kunnen wij niet nagaan hoe een en ander is gelopen', zegt Ronald Zwarter, de verantwoordelijke politiefunctionaris.

In 2014 kreeg de politie 83 klachten over inbeslagnames binnen, terwijl er ruim 228 duizend in beslag genomen voorwerpen geregistreerd stonden. Vorig jaar kwam de politie uit op 62 tegenover een totaal van 204.685. Zwarter: 'Uiteraard is het goed dat mogelijke misstanden bij de politie worden gemeld, want we nemen alle signalen zeer serieus. Elke vorm van niet-integer gedrag pakken wij hard aan.' De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) gaat een zwartboek opstellen.

In beslag genomen cocaïne.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden