'Straf voor seks met minderjarige prostituee moet zwaarder'

Rechters leggen te lage straffen op aan bezoekers van minderjarige prostituees, vindt het Openbaar Ministerie.

Beeld anp

'Wij eisen altijd een onvoorwaardelijke straf', zegt Warner ten Kate, landelijk officier mensenhandel. 'Maar vaak wordt een voorwaardelijke straf opgelegd, of zelfs een taakstraf.'

'Een taakstraf voor dit delict kan echt niet volgens ons.' De maximumstraf voor het bezoeken van een minderjarige prostituee is vier jaar. De laatste jaren ziet het Openbaar Ministerie meer minderjarige meisjes in de prostitutie belanden. Politie en justitie maken daarom sinds kort intensiever jacht op hun bezoekers: met het doel potentiële klanten te ontmoedigen en zo 'de vraagkant te verstoren'.

Ten Kate: 'Duidelijk moet zijn dat bezoeken van een minderjarige prostitutie voor de klant geen risicoloze aangelegenheid is.' In januari begon het Openbaar Ministerie een zoektocht naar ongeveer vijftig mannen voornamelijk uit Limburg, die ervan worden verdacht tegen betaling seks te hebben gehad met een 16-jarig meisje in een hotel in Valkenburg. Op de eerste rechtszitting, op 20 april, zal duidelijk worden hoeveel van hen worden vervolgd.

Zichtbare mishandeling

De zaak blijkt niet op zich te staan. In februari vorig jaar veroordeelde de rechter in Groningen vier bezoekers van drie 16-jarige prostituees wel tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, plus een maand voorwaardelijk.

Februari dit jaar veroordeelde de rechter in een mensenhandelzaak in Amersfoort twee bezoekers van een 17-jarige prostituee tot een paar dagen cel en een werkstraf; er komt nog een hoger beroep. Op 17 maart is in Utrecht de eerste zitting gepland in de zaak tegen een 52-jarige Utrechter en een 45-jarige man uit Velsen, die vorig jaar tegen betaling seks hadden met een meisje dat toen nog maar 15 jaar oud was.

Deze zaak kwam aan het licht door undercover-programmamaker Alberto Stegeman. Die geloofde niet dat dit meisje 18 was, zoals werd beweerd, en stapte naar justitie. Deze week werd bovendien bekend dat het Openbaar Ministerie in Rotterdam twaalf klanten gaat vervolgen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. Zij zouden vorig jaar seks hebben gehad in een kelderbox met een meisje van 16 jaar, dat zichtbaar was mishandeld.

Blootfoto

'Er zijn meer Nederlandse minderjarige prostituees actief dan wij aanvankelijk dachten', zegt teamleider Mensenhandel Carlijn Plancken van de recherche. Het valt haar op dat deze 'kwetsbare meiden' soms al drie dagen na het eerste chatcontact met 'een foute jongen' aan het werk gaan. Geweld is niet het meest gebruikte dwangmiddel.

'Vaker is een blootfoto en het dreigement die naar familie te sturen de stok achter de deur.' De advocaat van klanten van het 16-jarige meisje in het hotel in Valkenburg sprak eerder dit jaar van een 'heksenjacht' door het Openbaar Ministerie. Onzin, vindt Plancken.

'De boodschap is dat er consequenties kunnen volgen als je niet checkt of de dame minimaal 18 jaar is. Wij richten ons op de mannen die denken: hoe jonger het meisje,hoe interessanter. Zij moeten zich bewust worden van de schade die ze toebrengen aan zeer jonge meisjes. Dat die mannen gaan denken: het is voor iedereen beter als ik kies voor een volwassen prostituee.'

Ze haalt het voorbeeld aan van een vorige maand veroordeelde klant, die het minderjarige meisje tijdens de eerste afspraak huilend aantrof, en, naar eigen zeggen, eerst een 'vaderlijk gesprek' voerde. Later had hij toch seks met haar. Plancken: 'Dan kun je toch niet beweren dat je niet wist dat je fout zat.'

De straf die deze man heeft gehad, een paar dagen cel en een werkstraf, lijkt, zegt Plancken, wel erg laag. 'Maar zo'n man heeft wel een strafblad. Hij kan waarschijnlijk geen bewijs van goed gedrag meer halen. En hij zal toch aan zijn gezin moeten uitleggen: sorry, ik moet een maand schoffelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden