Straf voor inzetten van kindsoldaten

Voor het eerst in de geschiedenis zijn Afrikaanse krijgsheren veroordeeld voor het inzetten van kindsoldaten. Woensdag werden in Freetown drie mannen door het Speciale Gerechtshof voor Sierra Leone (SCSL) schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid, begaan na 30 november 1996, tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002), die...

De drie beklaagden, Alex Tamba Brima, Brima Bazzy Kamara en Santigie Borbor Kanu, werden door de Oegandese rechter Julia Sebutinde schuldig bevonden aan elf van de veertien aanklachten, variërend van moord, verkrachting, terrorisme en het inzetten van kindsoldaten en slaven. De drie mannen gaven leiding aan een groep die zich de Revolutionaire Raad van de Strijdkrachten (AFRC) noemde, een van de drie milities die tijdens de burgeroorlog actief was. De drie zeiden onschuldig te zijn.

De AFRC pleegde in mei 1997 een coup tegen de toenmalige regering van president Tejan Kabbah. Samen met het Verenigde Revolutionaire Front (RUF) probeerden de militieleden vervolgens de rijke diamantmijnen van Sierra Leone te veroveren. ‘Vrouwen en meisjes werden verkracht, mannen, vrouwen en kinderen werden verminkt door de AFRC/RUF’, aldus de tenlastelegging, die ook melding maakt van dorpen en steden waar rebellen burgers dood hakten, of ontvoerden om hen te laten werken in de diamantmijnen.

Het SCSL werd in januari 2002 opgericht in samenwerking met de Verenigde Naties. Dertien mensen werden aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, negen staan er ook daadwerkelijk terecht. De gevreesde rebellenleiders Foday Sankoh en Sam ‘Mosquito’ Bockarie zijn dood, AFRC-leider Johhny Paul Koroma is voortvluchtig.

Charles Taylor, de ex-president van Liberia die nauw zou hebben samengewerkt met de rebellen, zit ook vast. Hij zou vooral de RUF van dienst zijn geweest, in de vorm van wapens en trainingsfaciliteiten, in ruil voor diamanten. Zijn proces vindt vanwege veiligheidsmaatregelen plaats in Den Haag. Tijdens de eerste procesdag, op 4 juni, verscheen de ex-president niet in de rechtszaal en ontsloeg hij zijn Britse advocaat Karim Khan. Het proces wordt maandag voortgezet.

De veroordeling woensdag van Brima, Kamara en Kanu voor het gebruik van kindsoldaten wordt toegejuicht door Human Rights Watch (HRW), dat zich onder meer sterk maakt voor de rechten van kinderen.

‘Het inzetten van kindsoldaten is een verschrikkelijke misdaad’, zegt Jo Becker van HRW. ‘Deze kinderen zouden moeten leren lezen en schrijven, niet hoe ze moeten omgaan met een AK-47.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden