Straf voor discriminatie verdubbeld tot twee jaar

De straf voor het stelselmatig discrimineren van burgers wegens ras, levensovertuiging of seksuele geaardheid wordt verdubbeld tot maximaal twee jaar....

Van onze verslaggever

Volgens het kabinet blijkt uit de praktijk dat het strafrecht een nuttige rol kan spelen bij het tegengaan van discriminatie. Strafrechtdeskundigen hadden eerder vraagtekens geplaatst bij de plannen van Korthals.

De huidige maximumstraf van een jaar voor discriminatie is nog nooit opgelegd. De hoogste straf was drie maanden cel voor VolksUnie-voorman Glimmerveen. Ook de maximum-boete van 10 duizend gulden, die naar 25 duizend gulden gaat, is nog nooit gehaald.

Korthals vindt de toename van het aantal racistische uitingen, bijvoorbeeld via internet, echter reden om harder op te treden. Rechters gaan volgens hem vanzelf strenger straffen als de strafmaat wordt verhoogd.

De straf van twee jaar geldt alleen voor structurele vormen van discriminatie. Het gaat om personen en groepen die bij herhaling in de fout gaan en om georganiseerde uitingen van discriminatie.

Een woordvoerder van Korthals wijst op de reeks grafschendingen die de afgelopen weken plaatshad op joodse begraafplaatsen in het zuiden. Premier Kok zei vorige week daarachter een georganiseerd karakter te vermoeden.

De Marokkaanse imam die vorige week in het nieuws kwam door uitspraken tegen homoseksuelen, zou zich pas aan structurele discriminatie schuldig maken als hij die uitspraken blijft herhalen.

Overigens bepaalde de Hoge Raad in januari dat antihomoseksuele uitingen geoorloofd kunnen zijn als zij gedaan worden uit hoofde van een geloofsovertuiging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden