Straf op negeren veiligheid café

Het overtreden van veiligheidsvoorschriften door de horeca wordt strafbaar. Het kabinet wil overtredingen zoals bij de cafébrand in Volendam voortaan al vooraf als economisch delict strafbaar stellen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Minister Korthals van Justitie stuurt het voornemen van het kabinet later deze week naar de Tweede Kamer, samen met het rapport Openbare inrichtingen à la carte. Het strafbaar stellen van het negeren van voorschriften moet nieuwe rampen als die in Volendam voorkomen. De maximale straf op een economisch delict is zes jaar gevangenisstraf of een boete van honderdduizend gulden.

Het rapport is gemaakt in het kader van de zogeheten MDW-operatie (marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit) en beschrijft hoe problemen ontstaan door het woud van regels en vergunningen waarmee de horeca te maken heeft. Sinds de nieuwjaars brand in Volendam maken beleidsmakers zich grote zorgen over het feit dat de vele - vaak tegenstrijdige - regels de marktwerking en de openbare veiligheid schaden.

Een ondernemer is in de huidige situatie niet strafbaar als hij zich niet aan de brandveiligheidsregels houdt. Een gemeente kan wel een dwangsom opleggen, een vergunning intrekken of een horecagelegenheid sluiten, zoals de gemeente Amsterdam onlangs deed. De eigenaren van deze discotheken en cafés brachten de veiligheid van de bezoekers in gevaar, maar ze kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd; er is immers nog geen brand uitgebroken.

Als het aan minister Korthals ligt, krijgt het Openbaar Ministerie (OM) straks de mogelijkheid ondernemers te vervolgen die de veiligheidsvoorschriften aan hun laars lappen. In de praktijk gaat de politie letten op het naleven van de voorschriften. Nu is de controle in handen van gemeenten, die dat doen in samenwerking met de brandweer.

De betrokkenheid van het OM moet voorkomen dat gemeenten het met plaatselijk bekende ondernemers op een akkoordje gooien, zoals in Volendam de gewoonte leek te zijn.

Het voorstel van het kabinet geldt voor alle zogenoemde openbare inrichtingen. Hieronder vallen niet alleen cafés, discotheken en restaurants, maar ook bioscopen, theaters, musea en zelfs de Koninginnedagmarkt.

Het kabinet heeft haar aanbevelingen en het MDW-rapport ook opgestuurd naar de commissie-Alders, die de cafébrand in Volendam onderzoekt. De Groningse commissaris van de koningin en voorzitter van het landelijk beraad rampenbestrijding komt eind maart met zijn conclusies.

Kamer: sluit horeca in uiterste geval

Aan de vooravond van carnaval vindt een Kamermeerderheid dat cafés en andere horecagelegenheden desnoods gesloten moeten worden als ze brandgevaarlijk zijn. 'Sluiting is een uiterste middel', aldus Wagenaar (PvdA).

Samen met collega's van D66, GroenLinks en VVD heeft Wagenaar vragen gesteld aan minister De Vries van Binnenlandse Zaken. De Kamerleden willen nog voor het carnaval weten hoe het gesteld is met de veiligheid in cafés, met name in het zuiden des lands. Ze willen een signaal afgeven aan gemeentebesturen, die momenteel nog als enige bevoegd zijn onveilige horecagelegenheden te sluiten.

'De minister kan een gemeente slechts aansporen om dat te doen', stelt Van der Steenhoven (GroenLinks). Hij juicht het toe dat een gemeente als Eindhoven met sluiting tijdens carnaval heeft gedreigd.

De gemeente Volendam en eigenaar Jan Veerman zijn overigens overeengekomen dat café De Hemel nog een jaar lang toegankelijk blijft voor slachtoffers die daar de nieuwjaarsbrand hebben meegemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden