Straf ex-president Taylor van Liberia blijft 50 jaar

De voormalige president van het West-Afrikaanse Liberia heeft donderdag in hoger beroep 50 jaar cel gekregen wegens zijn rol bij gruwelen die in de regio werden gepleegd in de jaren 1996-2002. Het Speciale Hof voor Sierra-Leone (SCSL) in Leidschendam bekrachtigde daarmee in hoger beroep de straf die Charles Taylor eerder dit jaar door het SCSL kreeg opgelegd.

Het SCSL heeft het hoger beroep van Taylor voor het belangrijkste deel afgewezen. Hij kreeg zijn straf wegens zijn rol bij grootschalige misdaden in het aan Liberia grenzende Sierra-Leone. Hij steunde uiterst wrede bendes die hem diamanten uit Sierra-Leone bezorgden.

De destijds voortvluchtige Taylor werd in 2006 in Nigeria opgepakt en uitgeleverd aan het in Sierra-Leone opgerichte SCSL. Om veiligheidsredenen werd de zaak Taylor naar Nederland verplaatst. Hij werd daar in april 2012 schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Hij hoorde de strafmaat pas dit voorjaar.

Zowel aanklagers als advocaten waren in deze zaak in hoger beroep gegaan. De aanklagers eisten vergeefs een hogere straf, 80 jaar cel. De nu opgelegde straf is definitief. Taylor moet zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië.

De inmiddels 55-jarige Taylor is de eerste Afrikaanse ex-president die door een internationaal hof wordt veroordeeld. Hij was echter het grootste deel van zijn leven bendeleider die dood en verderf zaaide, vooral in eigen land, Liberia. Daar is hij uiteindelijk niet voor veroordeeld. Eind 1989, vier jaar na zijn ontsnapping uit een Amerikaanse gevangenis, trok hij met een bende vanuit Ivoorkust Liberia binnen.

Daar streden tal van groepen om de macht. Na een wapenstilstand in 1995 werden er in 1997 verkiezingen gehouden. Taylor won die volgens waarnemers door intimidatie en terreur. In 2003 vluchtte Taylor het land uit. In datzelfde jaar beschuldigde het SCSL hem van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden