Straatverlichting Utrecht reageert op een sms’je

Er is iets aan de hand in de straten van Utrecht. Het valt alleen niemand op. Tot verdriet van Arthur Klink....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

De senior-adviseur van het Ingenieursbureau van de gemeente Utrecht heeft bedacht dat het aan- en uitgaan van straatlantaarns efficiënter is te regelen met het versturen van sms’en.

In een bepaalde straat of wijk is een lichtsensor opgesteld, die ingesteld is om een sms te sturen zodra de lichtsterkte onder een zeker niveau komt.

De sensor stuurt vervolgens een sms naar een centrale, die op zijn beurt een groeps-sms stuurt naar de voedingskasten, die de lantaarns aan laten gaan.

Niet op elke straat is evenveel licht nodig en daarom gaan de lantaarns op de ene plaats eerder aan dan op een andere plek, zegt Klink.

Jammer genoeg valt het niemand op.

‘En dat vind ik vreemd. Maar ja, de mensen vinden het kennelijk niet vreemd. Misschien dat ze het gaan zien als ze erover horen.’

Het sms-systeem is sinds 1 januari actief. Inmiddels zijn vijftig van de vijfhonderd Utrechtse voedingskasten uitgerust om groeps-sms’en te ontvangen. Elke kast heeft dertig lantaarns onder zijn hoede. Het systeem bespaart Utrecht per jaar 50 duizend euro aan energiekosten, omdat het licht alleen wordt ontstoken als het nodig is.

De Utrechtse politie volgt de ontwikkelingen met bovengemiddelde interesse. Zij zou ook graag lantaarns aan en uit willen kunnen zetten met behulp van een sms, en gaat daar komende week over vergaderen. ‘Handig in uitgaansgebieden’, zegt Klink. ‘Voor als het uit de hand loopt.’

Voor eventueel gebruik door de politie zullen extra lampen worden geïnstalleerd naast de vaste lamp van de desbetreffende lantaarn.

Mocht het cameratoezichtteam van de politie een overtreding zien of een andere misstand, kunnen ze de centrale waarschuwen, die via een sms de extra lamp activeert.

Klink hoopt dat het nieuwe systeem iemand gaat opvallen nu het gaandeweg wordt uitgebreid. ‘Al denk ik dat de openbare verlichting nooit veel belangstelling zal krijgen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden