Straatvechter Brown moet opgeven

De Britse ex-premier Gordon Brown, die bij de parlementsverkiezingen op 6 mei streed voor zijn politieke voortbestaan, gold als een straatvechter die lang in de schaduw stond van zijn meer mediagenieke voorganger Tony Blair.

De 59-jarige Schot heeft tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat hij de kortstzittende naoorlogse premier werd. Dinsdag, vijf dagen na de verloren verkiezingen, diende hij zijn ontslag in bij de koningin.

Brown is meer van de inhoud dan de presentatie. Hij bijt nagels en zijn pakken zitten vaak slecht. Hij is berucht om zijn woedeaanvallen tegen medewerkers. Zijn donderpreken worden ook wel de ‘haardrogerbehandeling’ genoemd.

Brown, in 1951 geboren in het Schotse plaatsje Kirkcaldy, is de zoon van een dominee. Na zijn middelbare school ging hij in Edinburgh naar de universiteit waar hij afstudeerde in geschiedenis. Eerder was een carrière als rugbyspeler gesneuveld toen hij bij een incident een oog verloor.

Na werkzaam te zijn geweest als journalist en docent, verwierf Brown, net als Blair, in 1983 een zetel in het parlement voor Labour. Het was het begin van een lange concurrentiestrijd tussen de twee.

Toen Labourleider John Smith in 1994 aan een hartaanval overleed, werden Blair en Brown beiden genoemd als zijn opvolger. Het tweetal sloot een deal, waarbij Blair partijleider zou worden en Brown op Financiën zou komen. Blair zou op den duur plaats maken voor Brown.

Toen Labour in 1997 na jarenlange oppositie de macht veroverde, omarmde Brown als minister de ‘derde weg’ met marktwerking, maar ook met een sterke overheid en gezonde openbare voorzieningen. Intern raakte hij steeds meer in een strijd verwikkeld met Blair, die weigerde plaats te maken als premier. Na zware druk gebeurde dat in 2007 alsnog.

Brown zou nooit een populaire premier worden. In het begin van zijn premierschap stond hij nog hoog in de peilingen, maar na enkele maanden ging het snel bergafwaarts. Met de recessie en het declaratieschandaal in het Britse parlement werd de achterstand op de Conservatieven alleen maar groter. De oppositie neemt nu het stokje over, daarmee een einde makend aan dertien jaar Labour.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.