Straatsburg achter strengere normen fijnstof

STRAATSBURG (ANP) - Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg ingestemd met een forse aanscherping van de normen voor schadelijk fijnstof. Tegelijkertijd komen er wel uitstelmogelijkheden voor lidstaten, als blijkt dat de regels technisch nog niet uitvoerbaar zijn.

Daardoor zouden in Nederland niet langer bouwprojecten stopgezet hoeven te worden. Het EP wil dat er nog twintig milligram van het allerkleinste fijnstof per kubieke meter wordt toegestaan vanaf 2010, in plaats van de door lidstaten gewenste 25 milligram.

Voor iets zwaarder fijnstof gaat de limiet naar 33 milligram per kubieke meter, in plaats van veertig milligram. Voor stikstofdioxide, dat grofweg 15 procent van alle fijnstof uitmaakt, komt er een uitzondering tot 2014. Voorts is op verzoek van de Europese liberalen afgesproken dat er ook uitzonderingen komen voor de fijnstofregels in zeer dunbevolkte gebieden.

Strenge normen

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, krijgt wel de opdracht om voor de bronnen die het meest vervuilend fijnstof veroorzaken, zoals auto's, schepen en vrachtwagens, strenge normen op te stellen waar nieuwe apparatuur aan moet voldoen.

Landen die in 2010 door technische beperkingen nog niet aan de nieuwe normen kunnen voldoen, kunnen nog eens twee jaar uitstel krijgen. Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Jules Maaten (VVD) vinden dit van groot belang.

,,Nederland hoeft daardoor ook niet op slot, terwijl er wel maatregelen worden genomen voor de volksgezondheid'', aldus Maaten. Eerder werden in Nederland al eens bouwprojecten stilgelegd, omdat deze de fijnstofnormen zouden overschrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden