~ Straatmuzikanten ~

Wat?muzikanten

Waar?op straat

Waarom?dat vinden de mensen leuk

Recensent?Lorenzo

In een winkelstraat in Frankfurt zag ik eens een romp zitten. Vóór hem stond een reusachtig keyboard en aan zijn hoofd was een stokje verbonden. Als hij zijn hoofd een beetje vooroverboog, kon hij op een van de vele knopjes drukken, waarna een voorgeprogrammeerd muziekje klonk. Ik heb hem wat geld gegeven, want wat straatmuzikanten betreft, kan het altijd erger.

Maar het kan ook stukken beter. Zoals een cellist in een tunneltje in het Vondelpark of een fagottist in een metrostation. Al een stuk minder zijn de bewegende muzikanten die zich door een zeer geheime natuurwet altijd naar je toe bewegen. Hierbij valt te denken aan het alomtegenwoordige draaiorgel, waarbij ik niet alleen word gekweld door het enorme volume, maar ook door het onvermogen van de draaiorganist om zijn geldbakje in de maat te bewegen.

Dan zijn er de ensembles die om grote groepen mensen heen darren. Op de boekenmarkt in Deventer begon achter mij, op anderhalve meter van mijn hoofd, onaangekondigd een blazersensemble te hoempapa'en alsof het carnaval was begonnen. Nog erger zijn de muzikanten die kordaat op een terras afstappen, je drie minuten martelen met een zelfgefabriekt zigeunerwijsje en daarna met een pet rondgaan in de verwachting dat je daar geld in gooit. Als je dat met een stuurs gezicht weigert, word je aangekeken of je net hun woonwagenkamp hebt ontruimd.

Dan is er nog een categorie die eigenlijk direct verboden zou moeten worden: de elektronisch versterkte muziek in de openbare ruimte. Voor mij is het indringendste voorbeeld nog altijd een grijze muzikant in de Groningse Herestraat, die sinds jaar en dag met een mondharmonica, een gitaar, een basdrum én een versterker het gehoor van het winkelende publiek verziekt. Waarom wordt hij niet opgepakt? Heeft hij een vergunning? Zo ja, waarom werken er in die stad dan alleen maar dove ambtenaren?

Tot slot is er nog de categorie van het blonde meisje op het lege terras van Fijnhout. De halve Jacob van Lennepkade in Amsterdam hing afgelopen zondag uit het raam omdat zij loepzuiver een aria van Mozart ten gehore bracht. Iedereen applaudisseerde waarna ze in een zwart autootje stapte en wegreed.

recensiekoning.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden