NieuwsVluchtelingenschip Banksy

Straatkunstenaar Banksy sponsort reddingsschip op Middellandse Zee

Op de Middellandse Zee is een nieuw reddingsschip actief met op de zijkant een kunstwerk van de Britse straatkunstenaar Banksy. Op het knalroze en wit geschilderde schip is een meisje afgebeeld met een reddingsvest dat zich vasthoudt aan reddingsboei in de vorm van een hart.

Het roze schip genaamd ‘Louise Michel’ ligt voor de kust van Libië en is gefinancierd door Banksy zelf.  Beeld AFP
Het roze schip genaamd ‘Louise Michel’ ligt voor de kust van Libië en is gefinancierd door Banksy zelf.Beeld AFP

Het nieuwe reddingsschip is gefinancierd door Banksy zelf, die zich al jaren op verschillende manieren bezighoudt met het thema vluchtelingen. Volgens de Britse krant The Guardian zou hij vorig jaar zelf kapitein Pia Klemp hebben benaderd omdat hij onder de indruk was van haar reddingswerk op zee van de afgelopen jaren voor diverse hulporganisaties.

In een mail schreef hij haar: ‘Hi Pia, ik heb jouw verhalen in de kranten gelezen. Je klinkt als een ‘badass’ – waaghals. Ik ben een kunstenaar uit Groot-Brittannië en ik heb wat werk gemaakt over de migrantencrisis; uiteraard kan ik dat geld niet houden. Kun jij het misschien gebruiken om een nieuw schip te kopen of zo? Laat me weten. Goed gedaan. Banksy.’

Standpunten

Klemp dacht eerst dat het om een grap ging, maar veronderstelde later dat Banksy haar heeft gekozen vanwege haar politieke standpunten. ‘Ik zie reddingsoperaties op zee niet als een humanitaire actie, maar als deel van een gevecht tegen het fascisme’, zo vertelde ze The Guardian. Ook de bemanningsleden van het reddingsschip, allen ervaren reddingsexperts en afkomstig uit diverse Europese landen, noemen zichzelf antifascistisch en anarchistisch.

Het schip Louise Michel, vernoemd naar een Franse feministische anarchiste uit de 19de eeuw, is sinds half augustus actief in de search-and-rescuezone voor de kust van Libië. Momenteel vaart het rond met 89 migranten aan boord die het donderdag uit zee redde, onder wie vier kinderen. Het zoek een haven die de migranten wil verwelkomen. Het schip is op 16 augustus vertrokken uit het Spaanse Burriana, vlak bij Valencia, en voerde al twee eerdere reddingsoperaties uit waarbij 105 migranten werden gered en overgedragen aan de hulporganisatie Sea Watch.

Banksy staat bekend om zijn maatschappijkritische en antikapitalistische kustwerken. Een werk waarin Britse parlementariërs als apen zijn afgebeeld leverde vorig jaar 12 miljoen euro op. Volgens kapitein Klemp is Banksy alleen financieel betrokken bij het reddingsschip. ‘Banksy zal niet doen alsof hij beter weet hoe hij een schip moet besturen en wij zullen niet doen alsof we kunstenaars zijn.’

Libische kustwacht

Het aantal reddingsmissies op de Middellandse Zee is sterk afgenomen sinds Italië in 2018 de havens sloot voor reddingsschepen met migranten aan boord. Volgens hulporganisaties verdrinken er hierdoor weer meer.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn dit jaar meer dan 19.500 migranten met succes naar Italië of Malta overgestoken. Ten minste 500 mensen zijn verdronken en 7.600 migranten zijn onderschept door de Libische kustwacht en teruggebracht naar Libië, waar ze in gevaarlijke en onhygiënische detentiecentra worden ondergebracht.

Lees meer over de vluchtelingencrisis

Serie Wat maak je mee in de Nederlandse asielopvang? Door de ogen van Mohannad El Jechi (39), zijn vrouw Layla (34) en hun twee kinderen Ziad (10) en Ibrahim (8) volgde de Volkskrant in 2017 het dagelijks leven in de opvang, eerst in tentenkamp Heumensoord, daarna in Lelystad, Wageningen en Arnhem. De familie is van Palestijnse origine maar verbleef de afgelopen jaren afwisselend in Syrië en Saoedi-Arabië. Lees hier alle verhalen.

Interview Als hoofd van een ondergronds ziekenhuis in Syrië behandelde Amani Ballour talloze slachtoffers van chemische aanvallen en bombardementen. De inzet van de kinderarts voor vrouwen en meisjes in conflictgebieden ligt nu stil door de coronacrisis. ‘Het zwaarst was om te kiezen wie zou sterven’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden