Lezersbrieven

Straatintimidatie is geen nieuw fenomeen

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 23 februari.

Redactie
Stratenmakers kijken naar passerende vrouwen in het centrum van Arnhem. Beeld Peter Hilz / Hollandse Hoogte
Stratenmakers kijken naar passerende vrouwen in het centrum van Arnhem.Beeld Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Brief van de dag: Wij vrouwen moeten de straat opeisen

Met lichte verbazing luister ik naar de discussies over het initiatief om straatintimidatie wettelijk te verbieden. Ik ben een vrouw, geboren in 1950. In de jaren zestig en zeventig waren straatintimidaties onderwerp van acties.

Vrouwenemancipatiebewegingen zetten dit onderwerp op de (politieke) agenda. Op straat werden acties gevoerd, vrouwen lieten luidkeels horen: wij pikken dit niet (meer). In de discussies van vandaag wordt gedaan alsof het een nieuw fenomeen is. Waar komt de urgentie ineens vandaan? Dit is van alle tijden.

Mannen die zichzelf op deze manier 'presenteren' zijn erg kinderlijk en zielig. Volgens mij is de beste remedie dat wij vrouwen hierop reageren zoals we dat met kinderlijk en zielig gedrag bij kinderen doen: flink lik op stuk geven. Zoals we dat in de jaren zestig en zeventig ook deden. De straat op en mannen aanspreken, laten voelen wat wij voelen. Zoals de discussie nu wordt gevoerd, worden wij vrouwen gepositioneerd als slachtoffer. Weg met het slachtofferschap.

Nee, wij moeten een actieve rol opeisen door gezamenlijk de straat op te gaan om de straat weer op te eisen.

Thea de Boer, Woerden

Doodschamen

'Een premier op 24 zetels, ik zou me doodschamen', aldus Sybrand Buma. Hij kan het weten. Bij de verkiezingen van 2010 behaalde het CDA van toenmalig premier Balkenende 21 zetels, bijna een halvering. Maar een aantal waarmee Buma nu overigens blij zou zijn.

Koos van der Bruggen, Oegstgeest

Moeilijk doen over wiet

Met verbazing luister en lees ik over de discussie rond softdrugs. Hoe komt het dat sigaretten en alcohol wel gewoon verkrijgbaar zijn en we zo moeilijk doen over wiet. Volgens het Trimbos-instituut overlijden er per jaar ruim 21.000 mensen ten gevolge van drank en roken en 0 aan de gevolgen van wiet.

Ik zou zeggen: legaliseren en een flinke belasting heffen. Misschien legt het ons nog windeieren.

M. van Linden, Alphen aan den Rijn

Idee voor Buma

Buma wil aan Pechtold de estafettevraag voorleggen hoe die aan zijn kinderen het plan kan uitleggen om drugs te legaliseren. Misschien is het een idee om speciaal voor hem een Volkskrant te maken in jip-en-janneketaal, zodat hij die kan meenemen naar zijn CDA-achterban.

Misschien dat die het dan - eindelijk - snapt. Buma zelf volgt dan ook wel, ooit.

Henk Schell, Bennebroek

Barmhartig

Hoe legt broeder Broer Huitema uit waarom moslims van alle richtingen binnen de islam, en echt niet alleen Islamitische Staat, zo veel collegae religieuzen en zo veel andere geloofsgenoten vermoorden in naam van allah de barmhartige?

Leo Jacobs, Orde Franciscaanse Seculieren, Amsterdam

Ja, ik wil het Westen nog

'Er was een tijd dat het Westen wist waar het voor stond. Omdat het over zichzelf nadacht. Het behandelde met eerbied de begrippen rede en openbaring, vrijheid en verantwoordelijkheid. Waar die in tegenspraak waren leerde Europa die met elkaar in harmonie te brengen en er een bron van kracht van te maken. Het geloofde in de superioriteit van zijn muziek, literatuur en politieke idealen. Als het arrogant was, had het ook een traditie van berouw en twijfel om de scherpe kantjes eraf te halen en de horizon te verbreden. Het cultiveerde scepsis terwijl het de verleiding van cynisme vermeed. Europa geloofde dat dit allemaal de moeite waard was om te verdedigen, in de klas, in de kranten, in parlementen en op het slagveld.'

Wat een prachtig pleidooi voor Europa en het Westen, uitgerekend door zo'n 'linkse, leugenachtige vijand van het volk' als Bret Stephens.

Zet de tekst op flyers en posters, bezorg deze huis aan huis en hang ze op in Brussel en in alle nationale parlementen in Europa.

Johan Vlasblom, Utrecht

Frisse wind

Hebben journalisten en leden van politieke partijen niets anders te doen dan te zoeken naar iets waarmee ze Jesse Klaver onderuit kunnen halen? Zelfs Nico Dijkshoorn doet hieraan mee. Is het niet fantastisch dat zo'n jonge vent het aandurft in dit politieke spel.

Mensen, ga wat anders doen en geniet van iemand die nog idealen heeft. Ik geniet ervan, al ben ik bijna 78 jaar. Goed dat er een frisse wind waait door dit stoffige politieke gebeuren waar geen touw meer aan vast te knopen lijkt.

Anna Metz, Velp

Anna Metz geniet van Jesse Klaver en zijn idealen. Beeld Mike Roelofs / de Volkskrant
Anna Metz geniet van Jesse Klaver en zijn idealen.Beeld Mike Roelofs / de Volkskrant

Robots

Steeds meer werk wordt overgenomen door apparaten en machines en die betalen geen belasting. Het is inderdaad moeilijk om te bepalen hoeveel belasting die apparaten en machines zouden moeten betalen en hoe je dat berekent.

Eenvoudiger is om een omzetbelasting, niet te verwarren met de btw, in te voeren. De omzet bepaalt hoe groot de verdiensten/productie van een bedrijf zijn. Nu betalen bedrijven die veel geautomatiseerd hebben en weinig personeel in dienst hebben, weinig belasting. Een omzetbelasting kan dit rechttrekken.

André Doorlag, Groningen

Borstvoeding

Volgens Asha ten Broeke is borstvoeding nauwelijks beter dan flesvoeding. Ik zie wel voordelen: altijd de goede temperatuur, een fraaie verpakking en de kat kan er niet bij.

Harry Dijkers, Sint-Oedenrode

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden