Straatcoach link tussen jongeren en overheid

Een goede straatcoach straalt gezag uit en is de schakel tussen jongeren, politie en gemeente. Vooral het aanspreken van jongeren op straat wordt breed gewaardeerd, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Politieacademie dat vandaag is gepubliceerd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De eerste straatcoaches gingen in 2006 aan het werk in Amsterdam. Het onderzoek beschrijft en analyseert straatcoachprojecten in 24 gemeenten. De benaming is niet overal hetzelfde. Zo noemt Eindhoven ze straatwachters en in Lelystad en Gorinchem heten ze ambulante jongerenwerkers.

Het succes zit 'm volgens de onderzoekers in 'het met verhoogde aandacht, intensief gericht blijven op jongeren die overlast veroorzaken.' In hun taakomschrijving staat dat straatcoaches jongeren op straat moeten aanspreken op overlastgevend gedrag en ze indien nodig moeten wegsturen of naar huis brengen.

Volgens de opstellers van het rapport moet een straatcoach gezag uitstralen, alert zijn op wat jongeren doen en signalen doorspelen aan politie, gemeente en het gezin.

Het rapport is verschenen in de reeks Politiekunde van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden