Straat Utrecht onrustig na uitzetten studentes

Onrust in de Hoogstraat, vlakbij de Utrechtse volkswijk Ondiep. Onder politiebegeleiding halen maandagmiddag drie studentes hun laatste achtergebleven spullen uit hun kamers boven snackbar Mr. Rapido.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

De studentes en hun moeders zijn bijna in tranen. Pas bij deze derde tussenkomst van de politie krijgen de bewoonsters hun paspoort terug. Buurtbewoners kijken meelevend toe. ‘Die snackbar bestaat hier niet lang meer’, zegt een potige man.

Met Kerst waren de studentes bij hun ouders. Ze vertrouwden het niet helemaal en een van hen belde buurman Jan Verkaik, raadslid van de PvdA. ‘Of ik even wilde kijken bij hun huis. Ik zag dat de gordijnen eruit waren getrokken. Je kunt ze toch niet zomaar op straat zetten?’

?’

In deze volksbuurt heeft hij wel vaker pogingen gezien om studenten uit te zetten. Verkaik gaat zijn partijgenoot Staf Depla, Tweede Kamerlid, vragen om meer aandacht voor de bescherming van de woonrechten van studenten, die niet altijd een deugdelijk huurcontract hebben.

De eigenaar van Mr. Rapido, Yusef el Abbassi, en zijn kompaan Nur die bij hem de bewuste verdieping onderverhuurt, zijn op hun beurt boos op Verkaik, die volgens hen de buurt tegen hen heeft opgezet. Zij staan in hun recht, vinden El Abbassi en Nur. Maanden geleden al hebben ze de bewoonsters verteld dat ze naar een andere woning moeten uitkijken, zeggen ze. Ze ontkennen dat ze gewoon meer huur willen vangen. ‘Wij zijn geen geldwolven. Een van hen betaalde al maanden minder huur dan de schappelijke 270 euro die was afgesproken. Die meiden stonden niet open voor enige communicatie’, zegt Nur.

De spullen van de drie huursters zijn in busjes geladen en deels achtergelaten in de kamers. Op foto’s is een grote ravage van opeengegooide meubels en voorwerpen te zien. Er is volgens de huursters veel kapotgegaan, en ze missen spullen. Ze zullen aangifte doen van huisvredebreuk, diefstal en vernieling.

De bewoonsters, die niet met hun naam in de krant durven, staan nu op straat. De rechter moet uitkomst bieden, hopen ze. De moeder van een van hen is verbaasd hoe weinig voor hen kan worden gedaan, zegt ze in de woonkamer van Verkaik. Die belt met de woordvoerder van de burgemeester over de kwestie. De sfeer in de buurt wordt ondertussen grimmiger. Een groepje Marokkaanse jongens staat op de ene hoek, autochtone buurtbewoners op de andere. Volgens Verkaik gaat de politie extra surveilleren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden