Stortregens hinderen bezoek paus aan Brussel

De weergoden speelden paus Johannes Paulus II zondag op de Koekelberg meer parten dan de door de Belgische bisschoppen gevreesde demonstranten....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De gewaden van de bisschoppen en priesters waren in een mum van tijd doorweekt. Sommigen probeerden zich te beschermen met een programmaboekje of plastic zak op het hoofd. De oudsten onder hen hadden de grootste moeite om zich staande te houden op het glibberige podium voor de basiliek van de Koekelberg.

De kartonnen stoeltjes die aan het publiek waren uitgereikt, dreigden te veranderen in vormloze pulp. Ze konden nog slechts dienst doen als nood-hoofddeksel tegen de stortregens. Honderden gelovigen lieten de paus de paus en namen tussentijds de wijk naar drogere oorden. Zelfs de koninklijke familie vocht tegen het neerplenzende water. Johannes Paulus II zelf vatte het noodweer nogal laconiek op. Tegen het eind van de eucharistieviering en zaligverklaring van Jozef de Veuster, alias pater Damiaan, toen er weer een waterig zonnetje boven de Koekelberg was verschenen, grapte hij in het Frans: 'En nog bedankt voor het weer'.

Voor de rest verliep het 27-urige bezoek aan België vrijwel rimpelloos. Maar het moet de kerkvorst niet zijn ontgaan dat het enthousiasme van de Belgen niet overhield. Behalve tijdens de eredienst voor de Koekelberg was de belangstelling van het publiek bijzonder matig.

Geen massa bij zijn aankomst zaterdagmiddag op de militaire luchthaven Melsbroek, geen massa voor de Sint-Michielskathedraal zondagmiddag, waar de paus een dienst bijwoonde met de orde van de picpussen.

In tegenstelling tot de zegetocht van tien jaar geleden, werd het bezoek van de paus dit weekeinde gekenmerkt door een opvallende soberheid.

Maar ook grote demonstraties, die door de bisschoppen waren gevreesd, bleven uit. Jonge manifestanten probeerden bij de Koekelberg condooms uit te delen (met op de verpakking de tekst 'Aids is de lepra van onze tijd'), maar werden door de rijkswacht op veilige afstand van het gelovige publiek gehouden. Twaalf betogers werden aangehouden. Zij maakten de paus uit voor 'moordenaar' en ontrolden spandoeken met soortgelijke teksten.

Zaterdag hadden aanhangers van de afgezette Franse bisschop Jacques Gaillot een stil protest opgehangen in de straat waar de pauselijke nuntiatuur is gevestigd. Het spandoek ('We zijn wezen van mgr Gaillot') werd na enkele aanmaningen van de rijkswacht verwijderd. De paus bracht de nacht door in de nuntiatuur.

Opvallend, maar nauwelijks onverwacht was de hulde die paus Johannes Paulus II tijdens zijn bliksembezoek aan België bracht aan de overleden koning Boudewijn. Na een ontmoeting met het koninklijk paar op het paleis van Laken repte de 75-jarige kerkvorst zich zaterdagavond naar het graf van Boudewijn. Het bezoek, slechts in aanwezigheid van koningin Fabiola en kardinaal Danneels, stond niet op het officiële programma.

Tijdens de eredienst zondag roemde de kerkvorst de morele waarden van de twee jaar geleden overleden koning. Hij bracht in herinnering dat Boudewijn zich destijds fel verzette tegen de abortuswet en het recht op leven van het ongeboren kind verdedigde. In 1990 weigerde de koning de abortuswet te bekrachtigen, wat leidde tot de 'mini-koningskwestie': Boudewijn werd tijdelijk ongeschikt tot regeren verklaard en was anderhalve dag koning af.

Het Vaticaan steunde Boudewijns verzet van harte. Zondag noemde de paus de overleden koning der Belgen 'een voorbeeld voor zijn landgenoten en voor heel Europa'. In katholiek België wordt door sommigen al weer hardop gespeculeerd dat Boudewijn de volgende 'zalige Belg' zal worden.

Hoogtepunt van het pausbezoek was de zaligverklaring van pater Damiaan, de boerenjongen uit Tremelo die in 1889 in de melaatsenkolonie op Molokai overleed aan lepra. Voor diens viering is 10 mei aangewezen, de dag in 1873 dat Damiaan op Molokai aankwam.

In zijn slottoespraak deed de kerkvorst een krachtig appel voor vrede. Hij riep de wereldgemeenschap op voor eeuwig de wapens te doen zwijgen en een einde te maken aan 'de strijd en broedermoord die de mensheid zwaar verwonden'. In een duidelijke verwijzing naar het drama in Bosnië voegde de paus eraan toe: 'Laat iedereen zich herinneren dat gewapende conflicten een mislukking betekenen en dat alleen de constructieve dialoog de mens waardig is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden