Stortcapaciteit voor afval is groot genoeg

Voor de komende zes jaar zijn er in Nederland voldoende mogelijkheden om afval te storten. Als de plannen die in voorbereiding zijn worden meegerekend, is er stortcapaciteit genoeg voor twaalf jaar....

ANP

ANP

UTRECHT

Dat blijkt uit het landelijk stortplan dat de Vereniging van Afvalverwerkers (VVAV) heeft opgesteld. Het is onderdeel van een omvangrijke herstructuering die twee jaar geleden in de stortsector is gestart.

Aanleiding voor de operatie is de terugval in het afvalaanbod op stortplaatsen. Oorzaak is dat sinds 1996 een stortverbod geldt voor afval dat geschikt is voor hergebruik of verbranding. In 1993 kwam er nog dertien miljoen ton vuil op stortplaatsen terecht, vorig jaar was dat al verminderd tot acht miljoen ton.

De sanering van de stortsector verloopt volgens de VVAV voorspoedig. Het aantal bedrijven dat stortplaatsen exploiteert is teruggelopen van 50 tot 30 dit jaar.

Door schaalvergroting is de terugval in het afvalaanbod goed op te vangen. Ook is doelmatiger werken mogelijk. Het aantal stortplaatsen in explotatie is de laatste drie jaar afgenomen van de 55 tot 40. De terreinen moesten sluiten omdat ze vol waren.

Om te voorkomen dat er 2010 een tekort aan stortcapaciteit ontstaat is het volgens de VVAV zaak tijdig nieuwe plannen te ontwikkelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden