Stortbak

'Meneer Connalt, meneer Connalt', zei de glaszetter, 'ik heb een vervelende mededeling voor u. De ruiten passen niet.' Eindelijk een afspraak, na vier maanden wachten, blijken die krengen niet op de juiste maat te zijn gezaagd....

Cornald Maas

Onrealistisch griezelverhaal? Grote uitzondering? Helemaal niet, weet ik dankzij het RTL 4-programma Spookhuis. Programma naar mijn hart. Of liever: programma uit mijn angstdromen. Doorsnee Nederlanders vertellen wekelijks hoe ze bedrogen zijn door klusjesmannen en klusjesbedrijven. Verhalen over lekkende dakgoten, over zwevende houten vloeren, over niet functionerende vloerverwarmingen. Een vrouw die al maanden worstelt met een kapotte cv-ketel: 'Geen centrale verwarming maar centrale verarming!' Als je de bedrijven wilt aanspreken op hun nalatigheid, blijken ze met de noorderzon vertrokken te zijn. Nooit voorschotten betalen, waarschuwde iemand van de consumentenbond gisteren.

De programmamakers gaan nog een stapje verder. Ze zetten ongerief ook in scène. Draaien bijvoorbeeld een moertje los in de stortbak van een wc en laten dan klusjesmannen van verschillende bedrijven opdraven. Die worden met de verborgen camera gefilmd. Zo'n klusje, zegt de ingehuurde 'onafhankelijke expert', zou hooguit een kwartiertje mogen duren en maximaal zeventig gulden mogen kosten. Vernieuwt een van de monteurs toch rustig de flotteur die helemaal niet vernieuwd hoeft te worden, rekt dan tijd door eindeloos aan zijn billen te gaan staan krabben en brengt vervolgens ruim tweehonderd gulden in rekening.

Het gaat de makers vooral om de sensatie. Ze doen niet erg hun best om de beunhazen indringend ter verantwoording te roepen. En de slachtoffers, die geïnstrueerd worden om hun relaas met stemverheffing en een woedende blik te eindigen, noemen de boosdoeners zomaar met naam en toenaam. Zonder dat duidelijk wordt of hun verhalen wel helemaal op waarheid berustten. Kennelijk kwam daar gedoe van. Gisteren waren de namen vervangen door piepjes.

'Van 't werrek deug gin klóóte', hoor ik een Brabantse vrouw zeggen. Ik denk aan mijn cv-ketel die de laatste tijd zo raar doet. Ik kijk naar de tegels in de badkamer die langzaam maar zeker loslaten. En in de keuken ontdekte ik vorige week een nieuwe lekkage. Toch onderneem ik niks. Ik durf niet meer. Advies voor mensen met gebreken in hun stulpje: kijk niet naar Spookhuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden