Stormschade zeker 90 miljoen, minister wil onderzoek naar vrachtwagens op de weg ondanks code rood

De zware westerstorm die gisteren over het land raasde, heeft voor zo'n 90 miljoen euro schade aangericht. Dat blijkt uit een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars. 'Dit is de op twee na zwaarste storm van deze eeuw als het gaat om schade', aldus een woordvoerder. Alleen in januari 2007 en oktober 2013 was het schadebedrag met respectievelijk 200 miljoen euro en 115 miljoen euro hoger.

Maaike Vos
Platte daken van zo'n tien huizen zijn weggeblazen in Dordrecht Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Platte daken van zo'n tien huizen zijn weggeblazen in DordrechtBeeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Daken van huizen hebben het meest geleden onder de harde windstoten. Bij een normale storm ontstaat volgens de woordvoerder vooral schade doordat rondvliegende takken gevels en auto's raken. 'Maar bij de hoge windsnelheden van gisteren zie je dat de dakbedekking en zelfs hele daken de lucht ingaan.'

De kapotte daken vormen ook de hoogste kostenpost. 'Bomen op auto's zien er heftig uit, maar als er delen van huizen loslaten, gaat de schadeteller pas echt lopen.' Salvage, een stichting die eerste hulp biedt na stormschade, moest er gisteren 63 keer voor uitrukken. Als het dak van een huis waait, zorgt deze organisatie voor vervangend onderdak.

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de verzekeraars snel kunnen beginnen met het uitkeren van schadebedragen. Ze zijn gisteren al begonnen met het opnemen van de schade. 'Met een week moet er al veel geregeld zijn, zeker met de kleinere schade. Grotere schade zal iets langer duren, maar dan werken ze met voorschotten.'

Een omgewaaide vrachtwagen bij Echteld Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een omgewaaide vrachtwagen bij EchteldBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ook op de weg liepen voertuigen flink wat schade op. Zo kantelden er gisteren 66 vrachtwagens door de harde windstoten. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaat onderzoeken waarom er ondanks code rood toch zoveel vrachtwagens de weg opgingen. De transportsector gaat hierover in gesprek met Rijkswaterstaat.

Op het spoor rijden bijna alle treinen inmiddels weer volgens dienstregeling.

Het KNMI had de storm die donderdag over het land raasde al dagen zien aankomen. Maar dat die zo krachtig zou worden - zeker twee doden, het verkeer grotendeels plat en naar schatting 90 miljoen euro schade - zagen de meteorologen pas laat. Te laat?

Teruglezen - Dit was de westerstorm die Nederland platlegde: twee doden, 90 miljoen schade
De zware westerstorm die donderdag over Nederland raasde, heeft ten minste twee levens geëist en op veel plaatsen in het land voor overlast en ongelukken gezorgd. Hier zetten we de gevolgen van de storm op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden