Stormramp

De dodelijke storm bij Pukkelpop was de wake-upcall voor festivalorganisaties. Het moet veiliger.

ROBERT VAN GIJSSEL

Het was een bijeenkomst in mineur op het anders toch best opgetogen Eurosonic/Noorderslag, dat naast een vierdaags popfeest ook een volumineuze conferentie herbergt. Terwijl in een kleine 3FM-studio de band Gem speelde en in het Groningse zalencomplex De Oosterpoort spelers uit de internationale muziekindustrie elkaar netwerkend op de schouders sloegen, werd donderdag in seminarzaal C4 geconfereerd over de rampen die het popbedrijf vorig jaar zo hard hebben geraakt. En gesproken werd nu eens niet over bezuinigingen, illegale downloadpraktijken, verhoogde btw-tarieven of ander kwalijks, maar over een minder grijpbaar fenomeen: crisisweer.

Het drama van het Belgische festival Pukkelpop, waarbij vorig jaar tijdens een hagelstorm vijf doden vielen, trad Eurosonic binnen en hoe kon het ook anders: natuurlijk moest worden stilgestaan bij een van de grootste tragedies die het popfestivalwezen ooit heeft getroffen. Achter de conferentietafel namen managers en veiligheidsdeskundigen van een aantal grote Europese popfestivals plaats, de zaal stroomde vol met belanghebbenden in de festivalbranche, onder wie niet toevallig veel Belgen. Vooral die voelden het kriebelen in de nekharen, toen voor aanvang van de discussie beelden werden vertoond van een flink aantal 'freak storms'.

De zaal zag bibberende IPhonefilmpjes van de stormramp op het Slowaakse festival Pohoda, waar de grootste podiumtent instortte: twee doden, tientallen gewonden. Geknakte lichtmasten die als wattenstaafjes over een festivalcamping dartelden. Een - gelukkig achterwaarts - instortend podium op een bluesfestival in Ottawa. Afgrijselijke beelden van een enorm podium op de Indiana State Fair 2011, dat net voor aanvang van een optreden van Janet Jackson voorover het publiek in klapte: zeven doden, veertig gewonden. En dan Pukkelpop, dat in een paar minuten veranderde in een oorlogsgebied.

Was deze ramp te voorkomen geweest, was uiteraard een centrale vraag aan bijvoorbeeld Sabine Funk, eventmanager van een aantal grote Duitse festivals. Niet echt, volgens haar, al kun je vraagtekens plaatsen bij het besluit van Pukkelpop niet te evacueren na een aantal stevige weerswaarschuwingen. 'Ook bij onze festivals zijn protocollen voor noodweer, maar die lopen meestal stuk op de menselijke factor. Op een festival waar een heftige onweersbui overheen trok, adviseerden we het publiek absoluut niet te schuilen in de tenten. Daar werd niet naar geluisterd. Wat zou jij doen als je in een enorme regenbui werd geadviseerd in het open veld te gaan zitten en je zo klein mogelijk te maken?' De ongezeglijkheid van het publiek leidde bij het festival van Funk tot een dode: iemand werd getroffen door bliksem.

Volgens manager Henrik Nielsen van het Deense Roskilde is Pukkelpop de 'wake-upcall' geweest. 'In Denemarken werd geklaagd over de overregulering van de overheid. Voor elke tent of podium moet apart een bouwvergunning worden aangevraagd, die moet worden goedgekeurd, et cetera. Om een enorme berg papierwerk te vermijden, werd er nogal gesjoemeld, en dat deden wij ook. Voor kleinere constructies werd dan bijvoorbeeld geen aanvraag ingediend en de inspectie kneep een oogje dicht. Die tijd is nu wel voorbij.'

Dat juist de kleinere bouwwerken op een popfestival groot gevaar kunnen betekenen, betoogde de veiligheidsmanager Gary Lathan van het Schotse festival T in the Park. 'De vlaggen, de kraampjes, de standjes voor de merchandise; die worden overal maar neergezet, niemand controleert of ze veilig zijn. En juist die zie je op Pukkelpop door de lucht vliegen, als dodelijke projectielen. Dat kan niet meer.'

Sabine Funk: 'Als het noodweer eenmaal losbarst, kun je als organisatie bijna niets meer doen. Het gaat erom wat je van tevoren hebt geregeld.'

Dat de stormproblematiek desondanks moeilijk beheersbaar zal blijven, ziet Groningen enkele uren na de conferentie op de Grote Markt, waar zangeres Krystl optreedt op een groot en gratis toegankelijk buitenpodium. Als een plotselinge hagel- en windbui over het plein trekt, schuilen honderden mensen behaaglijk onder de klapperende festivaltent. Die blijft overeind.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden