Stormloop op medicijn tegen lymfklierkanker

Er is een wereldwijde stormloop ontstaan op een veelbelovend experimenteel medicijn voor uitbehandelde patiënten met Hodgkin lymfoom, een vorm van lymfklierkanker. De eerste studies wijzen uit dat het middel bij deze patiënten de tumoren in korte tijd kan laten slinken of zelfs vernietigen.

In afwachting van registratie stelt de Amerikaanse producent het middel gratis beschikbaar aan een beperkte groep patiënten.
Artsen kunnen per patiënt een aanvraag indienen bij het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Millennium Takeda. Voorwaarde is dat patiënten minstens drie behandelingen hebben ondergaan, zonder blijvend resultaat.

In Nederland zijn de laatste maanden vijf patiënten behandeld, een aantal anderen wacht in spanning op levering van het medicijn.

John Raemaekers, hematoloog in het Nijmeegse UMC St Radboud, gespecialiseerd in de behandeling van lymfomen, is 'erg onder de indruk' van de eerste resultaten. 'Je ziet patiënten onder je ogen opknappen', zegt hij. Raemaekers blijft voorzichtig en wijst erop dat meer onderzoek nodig is. Onlangs is een derde studie in gang gezet. Toch noemt ook hij de resultaten tot nu toe 'spectaculair'.

Onrust
Omdat de producent zo veel aanvragen te verwerken heeft, is de wachttijd lang en dat wakkert de onrust aan. Daar komt bij dat de afgelopen week de toelatingscriteria opeens zijn aangescherpt: alleen patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan, komen voor het medicijn in aanmerking.

Patiënten die eerder toestemming hadden gekregen, dreigen nu hun laatste strohalm te verliezen. Nederlandse hematologen willen voor die groep bij het bedrijf om coulance pleiten. Jaarlijks krijgen ongeveer 350 Nederlanders een Hodgkin lymfoom.

Lees meer in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden