NieuwsLoopbaanadvies

Stormloop op gratis loopbaanadvies, loket al na paar uur gesloten

De behoefte aan advies bij het vinden van ander werk blijft enorm groot. Dinsdagmorgen ging het loket voor gratis loopbaanadviezen open. Binnen enkele uren waren de 55 duizend plaatsen vergeven. Het loket is meteen weer gesloten.

Gijs Herderscheê
Bij coöperatie Het Lichtpunt in Alkmaar worden bijstandsgerechtigden omgeschoold tot ondernemers. Hier leert Ramses Kolenbrander het vak van fietsenmaker. Rechts staat Timothy Stewart die wil beginnen als kok.  Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Bij coöperatie Het Lichtpunt in Alkmaar worden bijstandsgerechtigden omgeschoold tot ondernemers. Hier leert Ramses Kolenbrander het vak van fietsenmaker. Rechts staat Timothy Stewart die wil beginnen als kok.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

In augustus waren er al 22 duizend plekken beschikbaar. Deze plaatsen voor gratis advies en scholing waren binnen een maand toegezegd. Voor deze plekken was 50 miljoen euro beschikbaar.

Door de coronacrisis zijn veel zelfstandigen opdrachten kwijtgeraakt en duizenden werknemers in loondienst hebben hun werk verloren. Nog veel meer mensen hangt dat lot boven het hoofd. Daarom trok het kabinet in het voorjaar 50 miljoen euro uit voor loopbaanadvies en scholing van deze mensen. Dat is onderdeel van het tweede noodpakket om de Nederlandse economie door de coronacrisis te loodsen.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat ‘ruim de helft (55 procent) van de deelnemers in loondienst is van een werkgever, 18 procent als zzp’er/zelfstandig ondernemer werkt, 3,6 procent via een uitzendbureau, detacheringsbedrijf of payrolling bedrijf werkt en bijna een kwart geen betaald werk heeft’.

Bij de vaststelling van het derde noodpakket door de Tweede Kamer werd een motie van GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders en VVD-Kamerlid Judith Tielen aangenomen om nog eens 50 duizend loopbaanadviezen te financieren. Hiervoor was 35 miljoen euro beschikbaar. Een loopbaanadvies wordt begroot op zo’n 700 euro per stuk. Het loket voor aanvragen van de regeling ‘NL leert door’ ging dinsdagmorgen open. Rond het middaguur waren de plekken vergeven, zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Scholingstrajecten

Naast de loopbaanadviezen was 34 miljoen euro beschikbaar voor 50 duizend tot 80 duizend ‘scholingstrajecten’. Op deze cursussen kon eerder worden ingeschreven. De aanvragen worden nu beoordeeld waarna ze kunnen starten. ‘Het gaat', schreef Koolmees eerder aan de Kamer, ‘om kortdurende trainingen en cursussen, om leerpakketten en om meer omvangrijke scholing als eerste stap richting omscholing’. Voor 2021 staat opnieuw 30 miljoen euro beschikbaar voor kosteloze scholing. Het is nog niet bekend wanneer het loket voor aanvragen open gaat.

Volgens het ministerie is er geen derde ronde voor gratis loopbaanadviezen voorzien. Wel is het de bedoeling dat de loopbaanadviezen in 2022 onderdeel worden van het zogenoemde Stap-budget, een subsidieregeling voor scholing. In de tussentijd kunnen scholingsfondsen die in cao’s zijn afgesproken worden gebruikt voor loopbaanadviezen, meent het ministerie.

In het debat in mei over het eerste steunpakket waar de eerste 50 miljoen euro voor advies en scholing aan de orde was, was Koolmees nog sceptisch over het gebruik en over het extra geld dat Smeulders toen voorstelde. ‘Eerlijk gezegd denk ik niet dat het geld ook effectief tot uitkering komt. Dus de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik niet denk dat het geld op een effectieve manier kan worden besteed, simpelweg omdat het niet zomaar een-twee-drie uitgevoerd kan worden en ook bij de mensen terechtkomt waar er behoefte aan is’, aldus Koolmees in het debat.

Aanjaagfunctie

GroenLinks-Kamerlid Smeulders stelde toen al een budget van 150 miljoen euro voor. Koolmees wees dat af. ‘We hebben een inschatting gemaakt van wat realistisch mogelijk is om te doen voor de tweede helft van dit jaar. Daarop is die 50 miljoen euro gebaseerd. We hebben bekeken wat nu noodzakelijk is om die aanjaagfunctie in de sectoren te kunnen krijgen. Daar is het op gebaseerd, dus niet vanuit budgettaire overwegingen. Als er 150 nodig was geweest, hadden we 150 gedaan. Dus ik geloof niet dat het effectief gaat zijn.’

Smeulders hekelde de opstelling van Koolmees. ‘Het kabinet heeft de behoefte aan deze vorm van ondersteuning onderschat. Dat is gebrek aan urgentie. Ze hebben niet in de gaten hoe groot de onzekerheid is. We kunnen mensen nu niet maanden in de wacht zetten tot weer extra geld beschikbaar wordt gesteld. We moeten hen nu op alle manieren helpen zich voor te bereiden op de toekomst.’

MEER OVER OMSCHOLING

Moet kapper Reza dan toch maar inkoper worden?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in augustus een recorddaling van het aantal banen en de aankondigingen van reorganisaties volgen elkaar in rap tempo op. Waar liggen nog wél kansen op de arbeidsmarkt?

Omscholers over hun ommezwaai: ‘Ik dacht vaak: wat heeft dit eigenlijk voor zin?’

Veel zzp’ers en werknemers zien hun agenda’s leegstromen door de coronacrisis, maar een nieuwe carrière wandel je niet zomaar binnen, weten deze vier omscholers.

Nu stewardessen hun baan verliezen, staat de zorg klaar om ze een nieuwe te bieden

Vanwege de coronacrisis zoeken veel stewards en stewardessen nieuw werk. KLM werkt samen met de brancheorganisatie voor de ouderenzorg om te zien of een carrièrewissel naar de zorg iets voor ze is.

De marketeer van Schiphol helpt nu een webwinkel

Terwijl de toerismebranche stilligt, hebben webshops werk te over. Voor zulke gevallen bedacht regio Groot-Amsterdam iets nieuws: bedrijven kunnen boventallig personeel ‘uitlenen’ om ontslagen te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden