Stormloop in treinstation Mumbai: zeker 22 doden

Bij een stormloop tijdens het spitsuur bij een treinstation in de Indiase stad Mumbai, zijn vrijdag minstens 22 doden gevallen. Ruim dertig anderen raakten gewond. De stormloop bij het station Elphinstone ontstond op een drukke voetgangersbrug tijdens een wolkbreuk. Op de brug brak paniek uit toen werd geschreeuwd dat de brug mogelijk op instorten stond.

Mannen tillen een slachtoffer van de stormloop bij een spoorwegstation in de Indiase stad Mumbai. Beeld reuters

'Mensen begonnen te duwen en velen vielen op de grond', aldus een ooggetuige. 'Veel forenzen die probeerden weg te komen via de zijkant van de brug kwamen vast te zitten.'

Veel reizigers probeerden te schuilen voor een zware regenbui onder het afdak van de houten brug. De voetgangersbrug bood toegang tot het drukke treinstation. Volgens de politie brak een enorme chaos uit toen de reizigers hoorden van een gerucht dat een voetgangersovergang was ingestort nadat betonblokken naar beneden waren gekomen.

Andere berichten melden dat er werd geschreeuwd over het instorten van de brug. De reizigers probeerden in alle haast de brug te verlaten, waarbij mensen werden vertrapt. 'Ik condoleer iedereen die het leven heeft verloren tijdens de stormloop in Mumbai', twitterde premier Modi. 'Ik bid voor de gewonden.'

Oplaaien

Dit soort plotselinge stormlopen gebeuren vaak in India, met name tijdens drukbezochte religieuze festivals. De politie heeft nauwelijks mogelijkheden om ze onder controle te houden. Zo kwamen in Varanasi in 2016 negentien bezoekers van een religieuze bijeenkomst om het leven bij een stormloop.

De stormloop bij het treinstation zal de discussie in Mumbai en andere grote steden in India weer doen oplaaien over de veiligheid van het openbaar vervoer en de veel te drukke stations. Miljoenen inwoners van Mumbai maken dagelijks gebruik van de stations, waar de voorzieningen vrij oud zijn. De spoorwegen, zo is de kritiek, hebben de stations niet gemoderniseerd of uitgebreid in de afgelopen decennia toen het gebied eromheen overvol raakte door allerlei bouwprojecten.

'Forenzen die Elphinstone-station gebruiken, zullen je vertellen dat zich er elke dag stormloop-achtige situaties voordoen', constateert Manoj Nair van The Hindustan Times. 'De enige oplossing die de spoorwegen hebben bedacht voor de gevaarlijke drukte was het plaatsen van twee agenten gewapend met een fluitje om de massa in bedwang te houden. Wat het station betreft, is alleen de naam veranderd, in Prabhadevi. Hoge spoorwegfunctionarissen moeten worden gestraft vanwege grove nalatigheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.