Update

Storm verstoort manifestatie en blaast pannen van dak

AMSTERDAM - De harde wind heeft zaterdag in verscheidene delen van het land overlast en schade veroorzaakt. Hulpdiensten moesten uitrukken omdat bomen omwaaiden of grote takken op de weg belandden.

Een meisje op het strand bij Scheveningen. Beeld epa

Her en der raakten daken beschadigd. Ook gingen schuttingen en hekken om. Voor zover bekend raakte niemand gewond.Vooral de westkust kreeg te maken met zware windstoten van 90 kilometer per uur, meldde het KNMI. Het leidde tot veel meldingen bij de politie.

Schiphol
Op Schiphol zijn zaterdag circa veertig inkomende en vertrekkende vluchten geannuleerd wegens de harde wind. Ook moesten reizigers rekening houden met vertragingen, aldus een woordvoerster. Veel vluchten vertrokken gewoon op tijd.

De woordvoerster zei dat behalve zaterdag ook mogelijk op zondagochtend reizigers op Schiphol rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen als gevolg van de harde wind. Door de harde windstoten en omdat de wind uit het zuidwesten komt, zijn er minder banen beschikbaar. De problemen speelden op vrijdag ook al.

Reizigers krijgen het advies om voor vertrek van huis de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen en op teletekst of de website van Schiphol te kijken.

Urk

De manifestatie Tegenwind tegen de komst van het grootste windmolenpark van Nederland, zou vanmiddag in Urk aanvankelijk op de dijk bij Urk worden gehouden. Het werd vanwege de harde wind verplaatst naar een zalencentrum.

Met de manifestatie wilde Urk Briest duidelijk maken dat er voor een groot windpark vlak voor de deur van Urk geen maatschappelijk draagvlak is.

Burgemeester Jaap Kroon trad op als dirigent van het antiwindmolenkoor dat drie protestliederen ten gehore bracht. Vertegenwoordigers van diverse lokale organisaties, waaronder politieke partijen en actiegroepen, ondertekenden daarna een manifest. Daarin wordt de Haagse politiek opgeroepen de plannen voor het windpark te herzien en een alternatief plan met een breed draagvlak te ontwikkelen.

Zaandam
De politie heeft zaterdag een deel van de provinciale weg N203 tussen Zaandam en Uitgeest afgezet nadat bij het NS-station van Zaandam door de storm zware betonnen dakpannen naar beneden waren gevallen. De dakpannen komen van het nieuwe gemeentehuis, dat nog in aanbouw is. Niemand raakte gewond, zo maakte de politie bekend.

De politie heeft de omgeving van het gebouw afgezet voor alle passerende verkeer en voetgangers. De N203 is afgezet voor verkeer vanuit het zuiden. Verkeer vanuit het noorden kan gewoon doorrijden. Het treinverkeer ondervindt geen hinder. Treinreizigers kunnen het station bereiken, maar kunnen vanwege de situatie geen gebruikmaken van de hoofdingang.

De omgeving van het nieuwbouwpand blijft afgezet tot de storm is geluwd. Dan ook pas starten de opruimwerkzaamheden, aldus een woordvoerster van de politie. Zij verwacht dat de situatie nog lange tijd gaat duren.

Briele
In Brielle (Zuid-Holland) is zaterdagmiddag door de harde wind het dak van een gymzaal gewaaid. Er zijn geen gewonden, meldde een woordvoerster van de politie. De gymzaal aan de Reede maakt deel uit van een sportcomplex dat bij een school hoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.