Storm van kritiek op Sharon na mislukken beleg Arafat

In Israël is een storm van kritiek opgestoken over premier Sharon, die zondag onder Amerikaanse druk een einde maakte aan de belegering van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Niet alleen de Israëlische media, ook sommige van zijn eigen ministers wierpen Sharon voor de voeten dat hij de Amerikaanse prioriteiten verkeerd had ingeschat.

ReutersAP en AFP

Niet alleen de Israëlische media, ook sommige van zijn eigen ministers wierpen Sharon voor de voeten dat hij de Amerikaanse prioriteiten verkeerd had ingeschat.

'Sharon laat een kolossale mislukking achter', schreef commentator Hemi Shalev in Maariv, doelend op Sharons vertrek voor een driedaags bezoek aan Moskou. 'Een les voor de toekomst: de sleutel voor iedere regeling voor het Midden-Oosten is in handen van Bush, en van niemand anders', constateerde Yedioth Ahronoth. En de linkse Ha'aretz kopte: 'Terugtrekking bezorgt Arafat zeldzame overwinning'.

De belegering van Arafats hoofdkwartier in Ramallah had de goedkeuring gekregen van het Israëlische kabinet. Maar sommige ministers betreurden die beslissing achteraf. 'We hadden er niet aan gedacht hoezeer de Verenigde Staten al bezig zijn af te tellen voor de aanval op Irak', zei minister van Volkshuisvesting Natan Sharansky. 'Het besluit is in haast genomen, en dit is wat ervan komt.' Ook minister van Toerisme Yitzhak Levy zei dat het besluit Arafat te belegeren was gebaseerd op onjuiste veronderstellingen.

Premier Sharon had het beleg pas willen opheffen als Arafat41 'zware terroristen' die zich bij hem in zijn hoofdkwartier bevonden zou uitleveren aan Israël. Maar president Bush, wiens regering zich tot het uiterste inspant om wereldwijd steun te verwerven voor een oorlog tegen Irak en die daarom gebaat is bij rust aan het Israëlisch-Palestijnse front, maande de Israëlische regeringsleider een einde te maken aan de belegering.

Bij de handhaving van het uitgaansverbod in Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, hebben Israëlische soldaten maandag een dertienjarige jongen doodgeschoten. Er vielen ook 25 gewonden, veelal kinderen op weg naar school. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International legt zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit 'een totaal gebrek aan respect voor de levens van kinderen en andere burgers' aan de dag. Amnesty maakte maandag bekend dat tijdens de intifada van de afgelopen twee jaar meer dan 250 Palestijnse kinderen zijn gedood en meer dan 70 Israëlische.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden