Update

Storm in Noord-Nederland houdt aan

De waterschappen in Noord-Nederland zetten op meerdere plaatsen landbouwgebieden onder water. Dat is nodig om het vele regenwater van de afgelopen dagen, met name vandaag was erg nat, op te vangen. Friesland, Groningen en Drenthe maken zich zorgen over het stijgende water en staan op scherp. In Groningen is vanaf 20.00 uur een vaarverbod van kracht in verband met de hoge waterstanden en de verwachte storm en regen.

Jongeren trotseren de harde wind op de pier bij het Friese recreatiegebied Holle Poarte. © ANP

Waterschap Noorderzijlvest laat sinds vanmiddag een gebied van ongeveer 700 hectare, ten zuidwesten van de stad Groningen, vollopen met water. Op het stuk land, De Onlanden, kan 3 miljoen kubieke meter water worden opgevangen. Het is de eerste keer dat het waterschap De Onlanden onder water zet. Het terrein werd aangewezen voor waterberging na de watersnood in 1998.

Bij Groningen is onder meer de waterberging Peizermade, met een oppervlakte van ongeveer 700 hectare, in gebruik genomen. Daar kan het waterschap Noorderzijlvest zo'n 3 miljoen kubieke meter water kwijt. Het waterschap Friesland zet polders onder water. Waterschap Regge en Dinkel in Overijssel plaatst zandzakken bij een stuw bij Archem waarin gaten zijn ontdekt.

De Sassluis in Enkhuizen is gesloten om een deel van de historische binnenstad te beschermen tegen hoogwater. Dat liet een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier weten. Het hoogheemraadschap verwacht hoogwater op het IJsselmeer, het risico bestaat dat hierdoor water over de kades van Enkhuizen loopt. De historische sluis werd rond 16.00 uur gesloten. Vier mannen moesten eraan te pas komen om de sluis dicht te duwen.

Opnieuw veel regen
De waterschappen verwachten dat de overlast de komende dagen verder zal toenemen. Er wordt met name morgen opnieuw veel regen verwacht. De grond is verzadigd, waardoor het water nergens naar toe kan en het waterpeil in sloten en kanalen verder zal stijgen. Bovendien draait de wind van zuidwest naar noordwest. Spuien op de Waddenzee wordt dan moeilijk of onmogelijk.

Volgens Weeronline houdt het stormachtige weer nog zeker tot en met morgenvanmiddag aan. 'Overdag kunnen bovendien felle buien vallen met onweer, zware windstoten en hagel.' Morgenavond neemt de windkracht af. 'Maar vrijdag overdag wordt het pas echt rustig en zwakt het af naar windkracht 3 tot 5.'

Sneldiensten Vlieland
Rederij Doeksen haalt vandaag sneldiensten uit de vaart in verband met de hoge waterstand. Dat meldt de Leeuwarder Courant. De sneldienst van 17.30 uur van Harlingen naar Vlieland vervalt. Ook de snelboot van Vlieland naar de wal om 19.00 uur vaart niet.

Er wordt een extra veerdienst ingezet. Deze vertrekt om 16.45 uur van Vlieland naar Harlingen en om 19.00 uur van Harlingen naar het eiland.

Extra mensen
Het waterschap Hunze en Aa's in Groningen en Drenthe zet vandaag en morgen 90 mensen in die alle dijken in de provincie Groningen gaan controleren. Het gaat om ongeveer 650 kilometer aan dijken langs rivieren en kanalen. Enkele tientallen medewerkers die eigenlijk vrij hadden, zijn opgeroepen zich te melden. Niet alleen dijkinspecteurs gaan op pad. Ook kantoormedewerkers die eerder een speciale cursus hebben gevolgd, worden ingezet. Vandaag worden de meest kritieke dijken onderzocht. De zandzakvulmachine draait voor de zekerheid alvast op volle toeren, aldus een woordvoerster.

Scheur in mast de Batavia
In de grote mast van de reconstructie van VOC-schip de Batavia in Lelystad is een scheur ontstaan door de harde wind. De mast staat daardoor scheef op het dek. Dat zei een woordvoerster van de Bataviawerf.

De mast raakte vannacht beschadigd, maar kan op zijn vroegst pas vrijdag worden verwijderd met een hijskraan. Tot die tijd is het hopen dat de mast niet verder doorscheurt of knakt, aldus de zegsvrouw. De werf laat wegens mogelijk instortingsgevaar geen bezoekers meer toe op het schip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden