Storm eist in Europa zeker tien levens

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn zeker tien mensen omgekomen door storm Niklas. De wind is in de loop van de nacht wat gaan liggen, net zoals in Nederland. Dat het weer wat beter wordt is niet alleen positief. De kans op lawines in de bergen wordt daardoor een stuk groter.

Een door de storm omgevallen boom verwoestte een auto in het Duitse Hamburg. Beeld anp
Een door de storm omgevallen boom verwoestte een auto in het Duitse Hamburg.Beeld anp

De storm velde bomen en beschadigde auto's, huizen en stroomkabels. Door al het natuurgeweld kwamen niet alleen zeker tien mensen om in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar raakten ook velen gewond. In Duitsland zal het treinverkeer ook vandaag nog kampen met problemen.

Door de storm zijn treinen en medewerkers nog niet op de plaatsen waar ze moeten zijn. Desondanks konden gestrande reizigers, die de nacht moesten doorbrengen in noodlocaties, hun weg vervolgen.

In de Alpen is er door de harde wind, verse sneeuw en de hoger wordende temperaturen extra kans op lawines. De waarschuwingsdienst zette de lawineschaal in het zuiden van Duitsland vandaag op drie. In Oostenrijk werd die zelfs op vier gezet. De schaal loopt van één tot en met vijf, waarbij er bij vijf sprake is van zeer groot gevaar op lawines en de impact die een lawine kan hebben.

10 miljoen euro schade door lentestorm
De lentestorm die gisteren over Nederland raasde heeft naar schatting rond 10 miljoen euro schade aangericht. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars becijferd. Het gaat om schade die werd aangericht aan opstal en inboedel van particulieren en bedrijven.

Een door de storm omgewaaid verkeersbord bij Harlingen. Beeld anp
Een door de storm omgewaaid verkeersbord bij Harlingen.Beeld anp

Verzekeraars merken dat het onstuimige weer al drie dagen voor schade zorgt. 'De hevige windstoten en rukwinden - vooral zondag in combinatie met veel neerslag - waren zondag en maandag al goed voor een geschatte schade van circa 4 miljoen euro', aldus het verbond.

De hevige wind zorgde voor omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen, losliggende dakplaten en rondvliegende takken en puin. Daarbij was er in veel gevallen ook waterschade. Volgens de verzekeraars werd vooral veel schade gemeld in het Noorden, in de kustregio's en Midden-Nederland.

'De lentestorm is de tweede miljoenenstorm van 2015. In het tweede weekend van januari stormde het ook. Toen bedroeg de geschatte schade ook enkele miljoenen euro's.' Dergelijke miljoenenstormen komen gemiddeld zo'n vijf keer per jaar voor in Nederland. Voertuigschade en schade aan overheidseigendommen en landbouw zijn in deze schattingen meegenomen.

Op de afdelingen schadeafhandeling hebben verzekeraars extra personeel ingezet om de duizenden claims zo snel mogelijk af te handelen.

Schiphol heeft nog steeds last van harde wind

Door de harde wind heeft Schiphol vandaag nog steeds te kampen met annuleringen en vertragingen. Er zijn 56 vluchten geannuleerd, liet een woordvoerder van de luchthaven weten. Aankomende vluchten hebben een vertraging van gemiddeld zestig minuten. Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van gemiddeld dertig minuten.

Schiphol gaat er op basis van de weersverwachting van uit dat de wind aan het einde van de dag afneemt. 'In de loop van de avond hopen we dan de capaciteit te kunnen opschroeven en de achterstand weg te werken', verklaarde de zegsman. Vermoedelijk hoeven in de nacht van woensdag op donderdag geen mensen op het vliegveld te overnachten.

De luchthaven moest gisteren ongeveer negentig vluchten annuleren vanwege de stormachtige wind. Schiphol had in de avond 250 veldbedden neergezet voor passagiers die waren gestrand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden