Stork schrapt 200 banen vanwege lage olieprijs

Stork grijpt hard in bij haar slecht draaiende ingenieursdivisie Stork Engineering & Contracting. Bij de vestigingen in Amsterdam en Schiedam vervallen 200 banen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Groepsdirecteur J. Strating is 'na goed overleg' opgestapt. Hij heeft een andere functie binnen het bedrijf gekregen. Strating mag vanaf begin volgend jaar grote klanten bedienen. Ook de controller van de divisie heeft zijn biezen gepakt, en ook hij zal elders in het concern een nieuwe baan krijgen.

De raad van bestuur heeft nu zelf de touwtjes in handen genomen. Daarmee geeft het bestuur aan dat het menens is. 'Als we niet optreden, is deze divisie straks de enige die niet bijdraagt aan de winst. Dat kan natuurlijk niet', zegt een woordvoerder.

De divisie Engineering & Contracting bestaat uit veertig ondernemingen, waar in totaal drieduizend mensen werken die vorig jaar een omzet van 920 miljoen gulden behaalden. De problemen worden veroorzaakt door één van die veertig bedrijven, die verwarrend genoeg de naam Stork Engineers & Contractors draagt. Bij dit bedrijf werken in totaal 1200 mensen, veruit de meesten in Amsterdam en Schiedam. De directeur van deze onderneming werd anderhalf jaar geleden al vervangen en de nieuwe doet zijn werk volgens Stork naar behoren.

Dit bedrijf, ontstaan na de overname van ingenieursbureau Comprimo in 1993, heeft last van dalende olieprijzen, waardoor opdrachten uit de olie- en chemische industrie uitbleven. Zo bleek maandag dat Shell drastisch gaat snijden in zijn chemische divisie. Stork vindt dat harde maatregelen nodig zijn om de kosten te drukken in een markt met een afgenomen vraag, sterk toegenomen concurrentie en dalende afzetprijzen.

'De resultaten vielen tegen. Daarom werden maatregelen genomen die ook niet aan de hoogst verantwoordelijke van deze divisie voorbij zijn gegaan', meldt een woordvoerder van Stork.

De ingreep zal tevens worden benut om de groep verder te decentraliseren. De kantoren in Schiedam en Amsterdam zijn een soort hoofdkantoren, terwijl Stork zich meer wil richten op kantoren 'bij de klant om de hoek'.

Al in augustus meldde Stork dat de divisie in de min was geraakt. Toen ook constateerde Stork dat er te weinig opdrachten binnenkwamen en dat dat leidde tot onderbezettingsverliezen.

In de eerste helft van het jaar leed de divisie een verlies van 10 miljoen gulden, terwijl vorig jaar in een half jaar tijd nog 10 miljoen werd verdiend. 'Dat was ook al een tegenvallend resultaat', zegt Storks woordvoerder.

Volgens de bonden is de groepsdirecteur Strating bewust op een zijspoor gezet, omdat hij te laat zou hebben gereageerd op de verslechterende marktomstandigheden. 'We hebben de indruk dat hij te laat gestuurd heeft, waardoor nu arbeidsplaatsen verloren gaan', verkondigde een betrokkene. Stork wil dat niet direct bevestigen: 'Verslapen is een zwaar woord. Dingen gaan gewoon niet goed'.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden