Storingen of niet, ‘Cruise’ is maar moeizaam grappig

jeugdtheater Drie stewardessen rennen met rolkoffertjes voorbij, op weg naar het cruiseschip dat ieder moment kan vertrekken. Op een slapstickmuziekje slaan ze het ene fraaie been over het andere fraaie been, kijken dan op hun horloge en verdwijnen weer....

Jowi Schmitz

De lange loods waar de voorstelling Cruise van Theatercollectief Norfolk zich afspeelt fungeert als wachtruimte. Er zitten wat passagiers en een heftruckchauffeur te wachten op het voedsel dat nodig is voor de lange reis. Maar dat voedsel komt niet, want het verkeer in heel Nederland zit vast.

Het uitgangspunt van Cruise is leuk: het moet volgens het collectief gaan over de tocht die ons eten maakt alvorens het ons bord bereikt. Over tomaten die meer steden hebben gezien dan wij en wat een banaan moet doen om in onze mond te belanden.

Theatercollectief Norfolk bestaat sinds 2004 en jeugdtheatergroep Artemis uit Den Bosch heeft de vijf actrices onder haar hoede genomen, wat vorig jaar leidde tot de aardige voorstelling Uptijd.

Met Cruise is het misgegaan. Hoewel het fantastisch is dat maar vier actrices – een van de leden van het collectief speelt niet mee – zoveel rollen spelen, zijn de koortsachtige verkleedpartijen achter de schermen waarschijnlijk interessanter dan het spel er vóór. Al was het maar omdat de groep tijdens de première kampte met technische storingen en dus extra hard moest werken om de voorstelling tot een einde te brengen.

Maar storingen of niet, de ruimte waarin het stuk speelt is onnodig groot, zodat je als toeschouwer niet alles kunt zien. De stoet van pruiken en korte rokjes komt nogal ijdel over en voegt weinig toe, de paar zinnen over voedsel en waar het vandaan komt, klinken als uit het hoofd geleerde lesjes. De overige scènes zijn moeizaam grappig. Wellicht had het stuk met meer snelheid een hoger slapstickgehalte gehad. Nu levert Cruise op zijn best beleefd gegrinnik op – en niet van de kinderen.

Jowi Schmitz

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden