nieuwsluchtvaart

Storing Schiphol voorbij, maar nog wel vertraagde vluchten

Schiphol kampt nog steeds met problemen na de grote tankstoring van gisteren. Hoewel de oorzaak van de storing is gevonden en de eerste vliegtuigen inmiddels weer zijn bijgetankt en vertrokken, moeten reizigers ook vandaag rekening houden met nieuwe vertragingen en mogelijk annuleringen.

Remco Andersen
Reizigers balen op Schiphol. Door een storing in de kerosinetoevoer kunnen veel vluchten niet vertrekken of alleen met veel vertraging. Lange rijen wachtenden dus op de overvolle luchthaven. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Reizigers balen op Schiphol. Door een storing in de kerosinetoevoer kunnen veel vluchten niet vertrekken of alleen met veel vertraging. Lange rijen wachtenden dus op de overvolle luchthaven.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat komt omdat het aantal van driehonderd geschrapte vertrekkende en aankomende vluchten niet zomaar is ingelopen, meldt de luchthaven Schiphol.

Tienduizenden reizigers werden gisteren de dupe van de storing in het tanksysteem voor vliegtuigen. Circa dertienhonderd reizigers die niet konden vertrekken, hebben de nacht op veldbedden in de vertrekhal achter de douane doorgebracht. Andere gedupeerde reizigers zijn door vliegmaatschappijen in hotels ondergebracht of zijn naar huis teruggekeerd.

Een storing in het systeem voor de brandstofvoorziening van vliegtuigen op Schiphol zorgde woensdag voor ongekende chaos op de luchthaven. Meer dan 180 vluchten werden geannuleerd, tienduizenden mensen keerden huiswaarts, tweederde van de inkomende vluchten werd omgeleid. Om half tien woensdagavond meldde Schiphol dat het probleem was gevonden en dat de eerste bijgetankte vliegtuigen weer vertrokken, maar dat de nasleep ook donderdag voelbaar zou zijn.

De problemen begonnen woensdag rond 13.00 uur. Vanaf dat moment kon Aircraft Fuel Supply, het enige bedrijf dat vliegtuigen op Schiphol van kerosine voorziet, niet meer functioneren. Aanvankelijk vertrokken nog vliegtuigen die al volle tanks hadden, maar van 14.30 uur tot 21.30 uur lag Schiphol vrijwel stil. Alleen vliegtuigen die landden met genoeg brandstof aan boord om naar de volgende bestemming door te vliegen, konden nog vertrekken.

Zo’n 30 duizend vertrekkende passagiers strandden door de annuleringen. Duizenden mensen zaten uren vast in vliegtuigen die uiteindelijk niet vertrokken. Binnenkomende vluchten werden grotendeels omgeleid, door gebrek aan ruimte en onzekerheid over hun vervolgreis vanaf Schiphol. Dat zorgde voor vertragingen op andere Europese luchthavens.

Lange wachtrijen

Op Schiphol strekten gisteravond rijen van tientallen meters lang zich uit in de vertrekhallen en naar de servicebalies. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen beloofden hotels te zoeken voor gestrande reizigers, maar die zaten al snel vol. Schiphol zette veldbedden neer in de terminals, voor overstappende passagiers. In de aankomst- en vertrekhallen zwierven passagiers rond op zoek naar informatie over hun koffers of een slaapplaats voor de nacht.

‘Wij hebben bijna twee uur lang in de rij gestaan bij Thomas Cook’, zei Henry Stoutjesdijk (28) uit Strijen, sinds vorige week vrijdag getrouwd met Leonie (24). Hun huwelijksreis naar Egypte werd geannuleerd. ‘Toen kregen we te horen dat we moesten wachten op een SMS met meer informatie. De koffers kunnen we wel ophalen, bij nagezonden baggage.’ Anderhalf uur later meldt Stoutjesdijk dat hij nog altijd geen koffer heeft, en dat mensen inmiddels via het omroepsysteem wordt aangeraden naar huis te gaan.

Na 3 uur onzekerheid worden flesjes water uitgedeeld.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Na 3 uur onzekerheid worden flesjes water uitgedeeld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Juli en augustus zijn piekmaanden voor luchthaven Schiphol, een van de grootste in Europa en een belangrijk knooppunt voor internationaal vliegverkeer. Niet alleen vertrekken veel vakantiegangers deze maanden vanuit Nederland, Schiphol verwerkt in de zomermaanden ook miljoenen extra passagiers die in Amsterdam overstappen. Op een zomerdag als vandaag reizen zo’n 220 duizend mensen van, naar of via Schiphol.

Luchtvaartmaatschappijen zochten gisteren naar creatieve oplossingen. ‘Zo hebben we net een vlucht uit Izmir laten tanken in Luik, zodat-ie na landing in Amsterdam genoeg brandstof heeft om hier weer weg te kunnen’, zei een woordvoerder van reisorganisatie TUI. ‘Een ander toestel zat vast in Antalya. Normaal tanken we een vliegtuig precies vol genoeg om Amsterdam te bereiken. Nu hebben we extra brandstof meegestuurd om door te kunnen naar Brussel.’

De KLM verwacht dat ‘de operatie donderdag gefaseerd opgestart kan worden,’ aldus de luchtvaartmaatschappij. ‘Dit betekent dat er dan mogelijk eveneens een aantal vluchten wordt geannuleerd.’ De verwachting is dat ook reizigers met andere luchtvaartmaatschappijen donderdag nog problemen ondervinden. ‘Het zal geen business as usual zijn’, aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Een moeder speelt geduldig met haar zoontje terwijl de rest van de familie in de rij staat op Schiphol.
 Beeld  Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een moeder speelt geduldig met haar zoontje terwijl de rest van de familie in de rij staat op Schiphol.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Reizigers die zijn gestrand door problemen op Schiphol met de kerosinetoevoer zoeken naar oplossingen op internet buiten de vertrekhal 2. 
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Reizigers die zijn gestrand door problemen op Schiphol met de kerosinetoevoer zoeken naar oplossingen op internet buiten de vertrekhal 2.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden